Natuurwerkdag in de gemeente Rheden

Foto:

GEMEENTE RHEDEN – Op zaterdag 1 november is het landelijke Natuurwerkdag. Iedereen die natuur en landschap een warm hart toedraagt kan een dagje meehelpen met poelen schoonmaken, bomen knotten, struiken planten en heide opschonen.

Vorig jaar hebben ruim 14.000 vrijwilligers meegeholpen. Ervaring is niet nodig. Wel zin om de handen uit de mouwen te steken. Op www.natuurwerkdag.nl staan alle locaties en werkzaamheden. In de gemeente Rheden kun je aan de slag op drie locaties: op landgoed De Valkenberg in Rheden, in de Velperwaarden en op broedplaats Beekhuizen in Velp. Doe ook mee. Meld jezelf, vrienden en familie aan voor een opknapbeurt in het landschap. 
Kijk voor tijdstip, (kinder)locaties, activiteiten en aanmelden op www.natuurwerkdag.nl.
Landschap verbindt
Actief zijn in natuur en landschap is leuk, ontspannend en gezond. Steeds meer vrijwilligers zijn actief in het landschap. Zij vinden het leuk om anderen te laten zien en ervaren wat het vrijwilligerswerk inhoudt. Op deze veertiende Natuurwerkdag kan iedereen ook een dagje aan de slag in natuur en landschap. Het landschap knapt ervan op en (bedreigde) plant- en diersoorten kunnen weer vooruit. 
Kom helpen op landgoed De Valkenberg
Het landhuis De Valkenberg staat op een markante plek met uitzicht over het dorp Rheden en de IJssel. Op het landgoed worden vakantieweken voor licht en zwaar zorgbehoeftigen georganiseerd. Om al dit erfgoed in stand te houden, is veel werk nodig. We gaan een grote taxushaag snoeien, kleine esdoorns uit het bos verwijderen en voorbereidend werk doen voor het herstellen van het rosarium. Voor koffie/thee wordt gezorgd en na afloop een kom soep. 
Organisatie: Stichting de Valkenberg.
Oude wilgen knotten in de Velperwaarden
In de Velperwaarden nabij veerboerderij de Steenwaard ligt een oude paardenwei omzoomd door meidoorns, wilgen en hoogstamfruit. We gaan enkele tientallen zeer oude wilgen knotten. De wilgenkoppen hangen vrij laag en worden vanaf de grond én op ladders geknot. De gemeente Rheden zorgt voor een lunch. Neem wel eigen drinken en een tussendoortje mee. We streven naar een gemengde groep van tieners/jongeren & volwassenen. 
Organisatie: Particulier, gemeente Rheden, RadarUitvoering (jongerenwerk).
Help de ringslang in broedplaats Beekhuizen
Broedplaats Beekhuizen in Velp is een voormalig openluchtzwembad, omgevormd naar een stukje nieuwe natuur. Het terrein is een bijzonder biotoop, die optimaal is ingericht voor ringslangen. We gaan maaisel van bloemrijk grasland en blad afvoeren. Hiervan maken we nieuwe broedhopen voor de  ringslang. Ringslangen zetten hier hun eieren in af om ze te laten uitbroeden. Op deze locatie zijn ook werkzaamheden voor kinderen jonger dan 12 jaar (onder begeleiding van ouders) en is er een speciale kinderactiviteit. 
Organisatie: Stichting Broedplaats Beekhuizen
Kijk voor een impressie van de Natuurwerkdag van 2013 op:
Landschapsbeheer Nederland organiseert de Natuurwerkdag in samenwerking met Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, De12landschappen en Scouting Nederland en wordt ondersteund door IVN vereniging voor natuur- en milieueducatie, Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie (NJN), KNNV vereniging voor veldbiologie, A Rocha en de ANWB. De Natuurwerkdag wordt ondersteund door de Nationale Postcode Loterij.
natuurwerkdag2014
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen