Eerste Repair Café Dieren!

Foto: Repair Café

DIEREN – Wat doe je met een broodrooster of Senseo die het niet doet? Met een fiets waarvan het wiel aanloopt? Of met een trui of sokken waar gaatjes in zitten? Weggooien? Vaak is een kleine reparatie al genoeg! Repair Café Dieren organiseert op 14 februari 2015 (Valentijnsdag) het allereerste Repair Café van Dieren in de Oase.

Weggooien is vaak helemaal niet nodig, red uw spullen met een kleine reparatie

In Sociaal Cultureel Centrum De Oase, aan Ericaplein 1, draait het op 14 februari om repareren van alle denkbare spullen waar iets mis mee is. Tussen 14 en 16 uur zullen diverse vaklieden voor u klaar staan: elektriciens, naai(st)ers en andere handige mensen helpen gratis bij alle mogelijke reparaties. Ook gereedschap en materialen om te repareren zijn aanwezig. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van thuis hun kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies… alles wat het niet meer doet of stuk is, is welkom. En maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs in het Repair Café weten bijna altijd raad.

Wat is het Repair Café?
Verkleinen van de afvalberg
Door repareren te promoten, wil Reparatiecafé Dieren bijdragen aan het verkleinen van de afvalberg. Dat is hard nodig, vindt Trix Kruger, één van de initiatiefnemers: “In Nederland gooien we ontzettend veel – onnodig – weg om vervolgens iets nieuw aan te schaffen. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit het repareren bij veel mensen niet meer in het systeem, dingen ‘weg’gooien wel. Met het Repair Café willen we daar verandering in brengen.” Drie inwoners van Dieren zijn in oktober samen met

Op zoek naar handige mensen
Buurtcoach Jos Meersman gestart met de voorbereidingen en het werven van de nodige reparateurs. De reacties zijn tot dusver buitengewoon enthousiast. Op dit moment wordt nog gezocht naar met name mensen die handig zijn met bijv. textiel (kleding, knuffelbeesten, gordijnen en beddengoed herstellen of anders), fijn reparatiewerk zoals sieraden en elektronica. Tevens wordt nog gezocht naar iemand die het leuk vindt om bijvoorbeeld fietsen voor anderen te repareren.

Kennis en vaardigheden zijn er genoeg
Het Repair Café is ook bedoeld om dorpsbewoners op een nieuwe manier met elkaar in contact te brengen. En te ontdekken dat er heel veel kennis en praktische vaardigheden in de buurt aanwezig zijn. Veel van deze talenten blijven in de huidige maatschappij onbenut, waardoor deze mensen onterecht langs de zijlijn staan.

Trix Kruger:
“Als je samen met een tot dan toe onbekende buurtgenoot een fiets, een cd-speler of een broek hebt gerepareerd, bekijk je die persoon misschien anders als je hem of haar de volgende keer op straat tegenkomt. Samen repareren kan leiden tot heel leuke en verdere contacten in de buurt. Je leert ervan en leert elkáár beter kennen. Dit is ook belangrijk voor zelfredzaamheid van mensen.”

Trix wijst erop dat repareren ook geld en kostbare grondstoffen bespaart, en bijdraagt aan de beperking van de natuur- en milieubelasting in het algemeen. “Maar bovenal willen we met het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak veel makkelijker dan je misschien dacht.”

Gezocht:
Mensen die belangstelling hebben om hun kennis en vaardigheden voor het Repair Café in te zetten, kunnen voor meer informatie contact opnemen met Trix Kruger. Telefonisch via 06-23071502, via e-mail [email protected] .

Stichting Repair Café
Het concept Repair Café is ontstaan in Amsterdam, waar de Stichting Repair Café (zie www.repaircafe.nl) sinds 2010 op regelmatige basis repareerbijeenkomsten organiseert. Sinds januari 2011 biedt de stichting daarnaast ondersteuning aan lokale groepen in heel Nederland die zelf hun eigen Repair Café willen beginnen. De stichting ondersteunt ook het Repair Café in Dieren.

Elke zaterdagmiddag
Repair Café Dieren wil na 14 februari elke 2e zaterdagmiddag een Repair Café in Dieren organiseren en heeft van de gemeente Rheden een bijdrage gekregen uit het buurtbudget, bestemd voor maatschappelijke initiatieven. Nieuws over data en locatie van volgende Reparatie cafés in Dieren volgt in de komende edities van dit medium!

Kijk en volg Repair Cafe Dieren ook op Facebook: https://www.facebook.com/repaircafedieren meer informatie op de website:
www.repaircafe.nl/dieren.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen