OMD 2014 Foto’s Ellecom Landgoed Avegoor, Zutpensestraatweg 2

Landgoed Avegoor kent een rijke en zelfs koninklijke geschiedenis. Het landgoed was in bezit van verschillende eigenaren, totdat het in 1648 werd aangekocht door stadhouder Willem II. De koninklijke familie gebruikte het landgoed als buitenverblijf voor de traditionele fazanten- en zwijnenjacht. 

Na het overlijden van graaf Willem Gustaaf Frederik van Reede in 1844, vertrok de weduwe Wendela Eleonora Boreel van Hogelanden van het nabijgelegen kasteel Middachten en nam haar intrek op Avegoor. De gravin, My Lady genaamd, hield veel van kunst, deed veel liefdadigheidswerk en was erg geliefd bij de plaatselijke bevolking.
Aan de voorkant van het huis wordt een parktuin aangelegd met uitzicht op de heuvels en de bossen van de Veluwe. Aan de achterkant ontstaat in het van oudsher drassige gebied een open Ellecom Ellecom parklandschap met vijvers en boomgroepen en een weids uitzicht over het rivierdallandschap van de IJssel. Begin 20e eeuw wordt Avegoor verkocht aan de overheid en ingericht als vakantieoord.
In WOII vordert de SS het landgoed om als opleidingsinstituut voor de Nederlandse SS te dienen. Achter het huis komen sportvelden en een grote sporthal, waarbij Joodse dwangarbeiders worden ingezet. Vandaag de dag wordt dit landhuis gebruikt voor ontvangst en verblijf van haar gasten.
Klik op de bovenste foto voor meer foto’s
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen