IPKW met meubels van industrieel (rest)materiaal naar Dutch Design Week 2014

ARNHEM – Industriepark Kleefse Waard (IPKW) is met de zogeheten IPKW-Collectie vertegenwoordigd op het meest toonaangevende designevenement van Europa: de Dutch Design Week 2014 in Eindhoven.

De IPKW-Collectie bestaat uit meubels ontworpen door de op het park gevestigde productdesigners Klaas Kuiken en Luuk Wiehink en gemaakt van materiaal afkomstig van industriële (productie)processen op IPKW. 
Schoonheid 
Kuiken en Wiehink zijn langs verschillende bedrijven op IPKW geweest om te bekijken welke materialen geschikt zijn voor het maken van meubilair. Door in te grijpen in de industriële (productie)processen en een onderdeel hiervan te gebruiken in hun ontwerpen, willen zij de schoonheid van de hedendaagse maakindustrie laten zien. 
faclr1oxg1oqzuq51keeg6lk6
IPKW-Collectie 
De uiteindelijke collectie bestaat uit lampen van vezeldoekjes (Freudenberg), stoelpoten, tafels en krukjes van Accoya hout (Accsys Technologies), kuipstoelen van aramide (Teijin Aramid) en tafelbladen en zitvlakken voor krukjes van petflessen (4Pet Recycling).  
 
De collectie is een concreet voorbeeld van synergie tussen de creatieve industrie en de maakindustrie. IPKW ziet het als haar taak om deze twee sectoren – beide breed vertegenwoordigd op het innovatieve bedrijventerrein – meer en beter met elkaar te verbinden. Dat gebeurt onder andere in Gebouw SB, waar zowel startende als reeds succesvolle (product)designers laagdrempelig ruimte kunnen huren en gebruik kunnen maken van een gedeelde werkplaats. Kijk voor meer informatie op ipkw.nl.  
 
De IPKW-Collectie is tijdens de Dutch Design Week onder de noemer ‘real industrial design’ te bewonderen bij Eat Drink Design @ Kazerne aan de Paradijslaan 2-8 in Eindhoven. Tevens wordt de collectie in gebruik genomen als interieur voor het nieuwe parkrestaurant op IPKW, dat op 11 oktober openging. 
 
De meubels en hun herkomst:
 
4Pet Recycling
Dit bedrijf houdt zich bezig met het recyclen van gebruikte petflessen. De ontwerpers maken tafelbladen en zitvlakken van een drap die wordt gebruikt voor het dagelijks schoonmaken van de recyclemachines. Hiermee krijgt het de uitstraling van graniet. In het eindproduct is terug te zien dat het materiaal is gegoten, waardoor het maakproces goed zichtbaar blijft. 
 
ybldsa1byz2ftbfb9vrrhy5is
Freudenberg Household Products
Producent van onder andere hoogwaardige textiele reinigingsproducten. Hun vezeldoekjes zijn gebruikt voor lampenkappen. Vanuit de eigenschappen van zemen is het ontwerp gemaakt en zijn de lampen geproduceerd; wanneer de zeem nat is, is hij zeer rek- en vormbaar, eenmaal opgedroogd is de zeem hard en behoudt het zijn vorm.  
 
Teijin Aramid
Wereldleider in aramide, een duurzame vezel die vijf keer sterker is dan staal en die onder ander wordt gebruikt in de automobielsector. Vanuit restmateriaal dat Teijin opkoopt zijn stoelen gelamineerd. Door het materiaal laag voor laag op te bouwen ontstaat er een sterk zitvlak dat ultralicht en flinterdun is. Het eindresultaat is een comfortabele kuipstoel van hightech materiaal met een industriële uitstraling. 
 
Accsys Technologies
Een bedrijf dat zich kenmerkt door nieuwe hoogwaardige ontwikkelingen op het terrein van het chemisch veredelen (acetyleren) van hout. Het Accoya hout is een blank hout, waarmee het mooi past bij het groene pet en het gele aramide van de stoelen, tafels en krukjes. Door de eigenschappen van Accoya hout (het krimpt, rot en verkleurt niet) is het niet nodig dit na te bewerken, waardoor de meubelstukken een pure uitstraling krijgen.  
 
Over de Dutch Design Week 
De Dutch Design Week in Eindhoven is een grootschalig internationaal event, dat jaarlijks plaatsvindt en waar design in allerlei facetten naar voren komt. Op tientallen plaatsen verspreid over de stad zijn (veelal gratis) exposities, lezingen en tentoonstellingen te bewonderen. De Dutch Design Week 2014 is van 18 t/m 26 oktober. Kijk voor meer informatie op ddw.nl
gc9uf6zaveicd1pq1e56n8z18
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen