Leerlingen Kameleon Velp bakken broodjes

Foto:

VELP – Groep 7/8 van basisschool de Kameleon uit Velp beleefde donderdag 9 oktober, onder begeleiding van studenten Bos- en Natuurbeheer van Hogeschool VHL en meester Erik, een smakelijke excursie op landgoed Larenstein. Ze deden iets wat voor hen volkomen nieuw was. 

De leerlingen plukten eetbare planten, raapten noten bijeen en bakten zelf heerlijke warme broodjes boven een knapperend vuur.
Lekkere besjes
Op het landgoed leerden de  kinderen van de Kameleon over eetbare planten en nootjes. Kennis die ze normaal gesproken niet opdoen op school. Voor de inhoud van het brood raapten ze zelf hun assortiment bijeen. De studenten Charlotte van den Berg en Nathalie Bromberg gaven daarbij aan welke onderdelen van de plant eetbaar zijn. Niet elke plant viel bij iedereen in de smaak. Zo had de Vogelmuur ’een lekkere besjessmaak’, maar was het Paardenbloemblad ‘vies en veel te bitter’.
Zelf kneden en bakken
Gewapend met meel en water mochten de kinderen na het plukken de handen uit de mouwen steken. Ze kneedden hun eigen bolletje brood en voegden de geplukte planten en noten toe. Het bolletje prikten ze op een stok, waarna het boven een knapperend vuur werd klaargemaakt om te eten. Met bekertjes biologische vlierbloesemlimonade en een vers broodje in handen zat iedereen gezellig rondom het vuur. 
Meester Erik was razend enthousiast over de excursie. Hij brengt, naar eigen zeggen, de kinderen graag in contact met de natuur. De leerlingen waren ook positief. “Ik heb het nog nooit eerder gedaan. Het broodje was lekker en het was erg leuk!”
Vaker de natuur in
Het brood bakken vormt een belangrijk praktijkonderdeel van de major Mens en Natuur, die Charlotte en Nathalie volgen. De major verdiept zich in de relatie tussen mensen en natuur. “In de major behandelen we onderwerpen als natuureducatie, pedagogiek, ziektebeelden, communicatie en psychologie”, vertelt Nathalie.  Het brood bakken hoort bij het onderdeel milieu- en natuureducatie. Charlotte: “Door dit te organiseren,  hopen we dat scholen meer interesse krijgen in groene activiteiten en het buiten zijn van kinderen. Het zou helemaal mooi zijn als ouders hierdoor vaker met hun kinderen de natuur ingaan.”
(foto: Hogeschool VHL, Leerlingen van de Kameleon houden hun bolletje boven het vuur)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen