Zeer drukke open dag Gelders Archief

ARNHEM – De open dag van het Gelders Archief in Arnhem heeft veel meer bezoekers getrokken dan vooraf werd gedacht. Rondleidingen werden ingekort en er moesten zelfs mensen worden teleurgesteld.

Nadat Prinses Margriet afgelopen vrijdag het nieuwe gebouw van het Gelders Archief officieel opende, was het zondag 22 september voor het publiek mogelijk het archief eens van binnen te zien. Vooraf rekende men op ongeveer 500 mensen, er kwamen er meer dan 800. Late bezoekers moesten worden teleurgesteld omdat alle rondleidingen waren volgeboekt.  
jzdna479s3bwwd8jjlkbr3qso
Tijdens de rondleiding werd uitgebreid stilgestaan bij de constructie van het gebouw en de werkwijze van de archivarissen. Het gebouw is versterkt gebouwd om bestand te zijn tegen bijvoorbeeld aanslagen en aardbevingen, ook zijn alle toegangen streng beveiligd. De bezoekersruimte is veel kleiner geworden dan het oude gebouw, omdat er tegenwoordig veel digitaal thuis op de pc kan worden op gezocht.
uo7rsbxw0sn1kcv6834smldu5
Voor de bezoekers was de atmosfeer binnen wel even wennen. Om de kans op brand klein te houden en op het papier kwalitatief goed te houden is er minder zuurstof aanwezig dan elders. Ook de temperatuur wordt lager gehouden. In het archief ligt zo’n 25 kilometer papier opgeslagen. In verband met mogelijke vocht en om snel archief te kunnen verplaatsen zijn enkele verdiepingen helemaal leeg gehouden.
Klik HIER voor een fotoreportage.
Bijdrage: Theo Jansen

Op de hoogte
blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik
HIER en druk op
“Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via
@HetRhedenNieuws

Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de
nieuwsbrief.

hogorr5bh3oj0xp6kt1qvyixh
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen