Buurtbemiddeling in gebruik bij meeste Gelderse gemeenten

Foto:

Een goede buur is beter dan een verre vriend, jammer genoeg is dit niet altijd vanzelfsprekend. Soms veroorzaakt de omgang met een buur of buurtgenoot irritaties en als het dan niet lukt hier samen uit te komen, kunt u gebruik maken van (gratis) buurtbemiddeling.

In de Rheden en omliggende gemeenten verzorgt Buurtbemiddeling Rijnstad de buurtbemiddeling in Arnhem, de Liemers (gemeenten Duiven, Westervoort, Rijnwaarden en Zevenaar) en de gemeente Rheden, Rozendaal en Doesburg.
Vrijwillige buurtbemiddelaars worden goed getraind om buren bij (dreigende) conflicten zo goed mogelijk te begeleiden naar een oplossing. Over het algemeen worden de kosten betaald door gemeenten en woningcorporaties samen. 
De kracht van buurtbemiddeling schuilt in de inzet van vrijwilligers voor een prettige en veilige woonomgeving. Bij lichte vormen van woonoverlast is buurtbemiddeling de methode waarmee buren weer in goede harmonie met elkaar leren omgaan. 
Het zijn bewoners uit de eigen gemeente of wijk die buurtbewoners helpen het onderlinge contact te herstellen. Buurtbemiddeling is een manier om burgers meer zelfredzaam te maken en het werkt de-escalerend. Daarmee  ontlast het ook politie en woonconsulenten van corporaties.
Voor meer informatie kunt u kijken op www.buurtbemiddelingrijnstad.nl
Inmiddels doen landelijk gezien 185 van de 403 gemeenten aan buurtbemiddeling, in 2007 was dit aantal nog maar 77. In de provincie Gelderland doet het merendeel van de gemeenten aan een vorm van buurtbemiddeling.
Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie is verheugd dat woonoverlast in steeds meer gemeenten succesvol wordt bestreden met buurtbemiddeling. Drie op de tien Nederlanders ervaart wel eens overlast in zijn buurt of van zijn buren, door bijvoorbeeld blaffende honden of andere geluidsoverlast, pesten, tuin- en grondgeschillen en bedreigingen. 

Hij heeft het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) opdracht gegeven gemeenten en woningbouwcorporaties aan te schrijven, die nog niet met buurtbemiddeling woonoverlast te lijf gaan. In opdracht van het ministerie van Veiligheid en Justitie houdt het CCV de ontwikkelingen rond buurtbemiddeling bij en adviseert gemeenten over de opzet en uitvoering ervan. Op de website van het CCV (klik HIER) is nu ook het vernieuwde handboek ‘Buurtbemiddeling, conflicten doeltreffend oplossen’ te vinden.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen