Ook gemeente Rheden helpt mee bij bestrijding jeugdwerkloosheid

Foto: gemeente Rheden

REGIO – Op 20 september introduceert de regio Gelderland Midden een nieuw instrument om jongeren aan het werk te helpen: “de ervaarplek”. Gecombineerd met de jongerenvoucher, een financiële prikkel voor werkgevers, een uitgelezen middel om jongeren een kans op werk te geven.

Mirjam Sterk, ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid is op 20 september aanwezig in Arnhem om de aftrap van de campagne van de nieuwe tranche jongerenvouchers bij te wonen. 
Gemeente Rheden participeert sinds 2013 in het samenwerkingsverband van het Werkgeversservicepunt Midden Gelderland, (WSP-MG) Dit is een initiatief van 11 gemeenten, UWV en WSW bedrijf in de arbeidsmarktregio rondom Arnhem (Gelderland Midden) Vanuit het Werkgeversservicepunt wordt de aanvraag en de toekenning van de Jongerenvouchers gecoördineerd.
Het WSP is HET aanspreekpunt van de ondernemers in de regio en biedt maatwerk op het gebied van personeelsvraagstukken. Vanwege de actuele kennis op de lokale arbeidsmarkt denkt het actief mee over personeelsbeleid op korte en langere termijn.
De ervaarplek
De ervaarplek is een initiatief dat voortvloeit uit het project ‘Van MBO-diploma naar werk’ van het ROC Rijn IJssel. De ervaarplek biedt jongeren na het behalen van hun diploma de mogelijkheid ervaring op te doen binnen verschillende sectoren. Een kans om werken en leren te combineren in de praktijk. Een werkgever kan daarbij een jongerenvoucher ter waarde van € 1.250,- inzetten. Daarvoor in ruil biedt hij de jongere een leerovereenkomst aan voor 6 maanden en voor 32 uur per week. De jongere ontvangt een vergoeding van netto 500 euro.
 
Arnhems wethouder Ine van Burgsteden: “Het bestrijden van jeugdwerkloosheid heeft volop onze aandacht. De jongerenvouchers zijn in deze regio al bekend. Door deze te koppelen aan de ervaarplekken van Rijn IJssel hopen we in te spelen op een behoefte bij zowel werkgevers als jongeren.”
3 typen jongerenvouchers
In totaal zijn er in de regio straks 3 typen jongerenvouchers beschikbaar voor werkgevers. De eerste is een leerwerkplek (BBL) voor 2 jaar, de tweede betreft een reguliere baan, met een contract voor minimaal een half jaar. De derde variant de ervaarplek. Werkgevers in de regio kunnen hun vouchers van 15 tot en met 17 oktober verzilveren via www.jongerenvoucher.nl
Onderneemster Danielle Derksen van het Arnhemse bedrijf DressmeDutch heeft al aangegeven zeker te gaan intekenen op een jongerenvoucher. In haar winkel is dan ook op 20 september de aftrap van de jongerenvoucher. Enkele jongeren gaan op 20 september letterlijk op de zeepkist staan om te vertellen naar wat voor soort werk zij op zoek zijn en wat ze een werkgever te bieden hebben. 
WerkWeek
Van 18 tot en met 25 september organiseren alle 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland, samen met ambassadeur Aanpak Jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk een WerkWeek. Gedurende deze week staan in het hele land alle activiteiten centraal, die de positie van jongeren op de arbeidsmarkt versterken. Tijdens de landelijke WerkWeek bezoekt ambassadeur aanpak jeugdwerkloosheid Mirjam Sterk, samen met de ministers Lodewijk Asscher (SZW) en Jet Bussemaker (OCW), verschillende arbeidsmarktregio’s om succesvolle initiatieven extra kracht bij te zetten. 
Extra impuls voor aanpak jeugdwerkeloosheid
In Nederland zijn momenteel 122.000 jongeren op zoek naar werk. Gemeenten,
bedrijven, UWV, scholen, uitzendbureaus, sportclubs, lokale en regionale
initiatiefnemers, alsook de jongeren zelf werken hard om de jeugdwerkloosheid aan
te pakken. 
Juist in september, als de zomervakantie voorbij is, gaan bedrijven op
zoek naar nieuw personeel. Veel jongeren starten hun zoektocht naar werk, maar
kunnen zich ook nog inschrijven voor een opleiding. Daarom is dit de uitgelezen tijd
om de aanpak jeugdwerkloosheid een extra impuls te geven. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen