Regels, boetes, tips en informatie over vuurwerk! Alles bij elkaar!!

Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op oudejaarsdag tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s-nachts. Deze en andere vuurwerkregels moeten de overlast en het risico van ongelukken zo veel mogelijk beperken. De politie en het Openbaar Ministerie voeren diverse acties tegen veel voorkomende strafbare feiten met vuurwerk:

Vuurwerk mag alleen worden afgestoken op oudejaarsdag tussen 10 uur ’s ochtends en 2 uur ’s-nachts. Deze en andere vuurwerkregels moeten de overlast en het risico van ongelukken zo veel mogelijk beperken. De politie en het Openbaar Ministerie voeren diverse acties tegen veel voorkomende strafbare feiten met vuurwerk:

Strafbare feiten en boetes.

Vuurwerk afsteken buiten de toegestane tijden: € 100.

Vuurwerk verkopen aan jongeren van 12 tot 16: € 600.

Strijkers in huis of op zak hebben: bij minder dan 100 is de boete €140, bij 100 of meer is de boete € 240.

Vuurwerk in huis of op zak hebben dat niet voorzien is van de aanduiding ‘bestemd voor particulier gebruik’: € 150.

Vuurwerkbommen maken of afsteken geldt nu als een misdrijf. Wie daarvoor wordt veroordeeld, heeft dus meteen een strafblad.

Traditiegetrouw wordt met Oud & Nieuw veel knal- en siervuurwerk afgestoken om het oude jaar feestelijk vaarwel gezegd en het nieuwe jaar te begroeten. Voor het kopen, verkopen en afsteken van vuurwerk gelden spelregels. Hoe zit het?

Regels.

Vuurwerk mag gekocht worden door mensen van 16 jaar en ouder.

Vuurwerk kopen mag in 2012 op vrijdag 28, zaterdag 29 en maandag 31 december.

Vuurwerk afsteken mag vanaf 31 december 10.00 uur ’s ochtend tot 1 januari 2.00 uur ’s nachts.

Bezit van illegaal vuurwerk is strafbaar.

Illegaal vuurwerk, gevaarlijk én verboden.

Illegaal vuurwerk is niet alleen verboden om te kopen en af te steken, ook het bezit is strafbaar. Dat is niet voor niets, illegaal vuurwerk is extra gevaarlijk. Een algemene stelregel is: Koop vuurwerk alleen bij een erkende vuurwerkhandelaar binnen de Nederlandse grenzen. Dan zit je altijd goed.

Veiligheidstips.

Gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren.

Bewaar vuurwerk altijd op een droge en koele plek.

Lees de Nederlandse gebruiksaanwijzing goed door en volg deze op.

Vuurwerk steek je aan met een aansteeklont.

Voorkom oogletsel en draag een vuurwerkbril.

Draag veilige kleding, liefst katoen en zonder capuchon.

Zet vuurpijlen in een met zand verzwaarde fles voordat je ze aansteekt.

Houd voldoende afstand (minimaal 6 meter) .

Steek vuurwerk dat niet gelijk afgaat, niet opnieuw aan.

Jongeren.

Vooral op veel jongeren heeft vuurwerk een grote aantrekkingskracht. Voor sommigen is het dan ook moeilijk om alleen legaal vuurwerk af te steken met Oudjaar, ze zijn al ruim voor de jaarwisseling bezig met het afsteken van (illegaal gekocht) vuurwerk. Daarnaast worden uit baldadigheid o.a. veel prullenbakken en brievenbussen met vuurwerk vernield. In 2011 werden ruim 1.800 jongeren door politie naar Bureau Halt doorverwezen voor voorlichting en een alternatieve taakstraf, zoals schoonmaken.

Slachtoffers.

Veel mensen overzien de gevaren van vuurwerk vaak niet. Jaarlijks vallen er daardoor veel slachtoffers, waaronder veel jongeren. Afgelopen jaar zijn tenminste 710 slachtoffers van vuurwerk behandeld in het ziekenhuis en een aanzienlijk deel van de slachtoffers valt in de leeftijdscategorie tot 18 jaar.

Meer informatie?

Hoe kunt u er (samen met uw kind) voor zorgen dat het afsteken van vuurwerk voor iedereen feestelijk is? Kijk voor uitgebreide informatie over regelgeving en veiligheid op www.halt.nl

Melden van overlast.

De politie krijgt met regelmaat meldingen binnen van overlast door vuurwerk. Illegaal vuurwerk is één van de oorzaken van ernstige brandschade en vele ongelukken. Het vervoer over de weg en de opslag ervan (zeker in de woonomgeving) creëert grote veiligheidsrisico’s. Het Openbaar Ministerie en de politie treden ook dit jaar hard op tegen kopers en gebruikers van illegaal vuurwerk.

Meld overlast, anoniem kan ook.

Als u tips of informatie heeft over illegaal vuurwerk, belt u dan met de politie op Telefoonnummer: 0900-8844. (lokaal tarief) of anoniem: via Meld Misdaad Anoniem: telefoonnummer: 0800-7000. of via www.vuurwerkoverlast.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen