Regio Arnhem op koers voor decentralisatie AWBZ, jeugd en arbeidsparticipatie

Ruim 70 bestuurders van zorgpartijen, woningbouwcorporaties, jeugdzorginstellingen, werkbedrijven, scholen, welzijnsorganisaties en gemeenten in de regio Arnhem hebben een intentieverklaring ondertekend. Ze willen er voor zorgen dat bij de decentralisaties van awbz, participatie en de jeugdhulp geen mensen in de kou komen te staan. Dat kan door de hervorming stapsgewijs in te voeren en op tijd duidelijkheid te geven aan inwoners.

De ondertekende intentieverklaring bevat de gezamenlijke uitgangspunten voor de aanpak van de decentralisaties (integrale aanpak, burgers zoveel mogelijk helpen bij het zoeken van eigen oplossingen). Op basis van deze uitgangspunten worden de decentralisaties verder voorbereid. Topambtenaar Bart Holman van het ministerie van VWS toonde zich tijdens een conferentie op 26 en 27 september onder de indruk van de voortgang in de regio Arnhem, want visies maken lukt vaak wel, maar het wordt spannend als het om de uitvoering gaat: “hoe concreter, hoe heter”. Tijdens de regionale 24-uursconferentie is onder meer gesproken over nieuwe vormen van aanbesteden, en de manier waarop inwoners en cliënten het beste invloed kunnen krijgen. Voor de komende maanden is een werkagenda opgesteld. 
Continuïteit
Voor de decentralisatie van de awbz gaan de twaalf gemeenten van de regio Arnhem, een zogeheten transitie-overeenkomst opstellen. Dit houdt in dat de aanbieders en gemeenten gezamenlijk concrete afspraken gaan maken over de continuïteit van zorg voor cliënten. Voor de jeudgzorg is het opstellen van zo’n transitie-overeenkomst verplicht. 
Co-creatie
De twaalf gemeenten in de regio Arnhem geven de maatschappelijke organisaties en cliëntenorganisaties een grote rol en verantwoordelijkheid bij de transformatie van het sociaal domein (de aanpak is een co-creatie). De organisaties willen ondanks de krimpende budgetten zoeken naar samenwerking in plaats van concurrentie. Cliëntenorganisaties krijgen een belangrijke plek. Eric Verkaar van Zorgbelang Gelderland, die verschillende WMO-raden en cliëntenorganisaties vertegenwoordigd: “Daar zijn we blij mee. Ik heb deze intentieverklaring overigens niet ondertekend. Het gaat om een regionaal document. Veel WMO-raden willen vooral ook lokaal, per gemeente, het gesprek voeren. Dat gesprek zal vooral gaan over de bescherming van de meest kwetsbare groepen.”
Vertrouwen
Hans Esmeijer, die als onafhankelijk voorzitter het bestuurlijk overleg in de regio over de decentralisaties leidt, is enthousiast over de uitkomst en sfeer tijdens de conferentie: “Het is een enorme operatie, dit is echt nog nooit vertoond. De tijd is kort en er is nog veel onzeker. Duidelijk is dat we op 1 januari 2015 niet in het paradijs zullen zijn aanbeland. Maar de manier waarop partijen met soms verschillende eigenbelangen samenwerken, geeft vertrouwen. Ze proberen ideeën uit in proeftuinen, en kiezen voor een gefaseerde, maar wel strak uitgelijnde hervorming.” 
Afstemming belangrijk
Wethouder Tjebbe Vugts van de gemeente Rheden: ’We steken veel energie in een goede afstemming met alle partijen die in de uitvoering betrokken zijn. Steeds de onderlinge verwachtingen met elkaar bespreken is cruciaal. Ook inwoners moeten goed op de hoogte gehouden worden van wat alle veranderingen concreet voor hen betekenen. Want voor hen doen we het uiteindelijk. De datum van 1 januari 2015 komt snel dichterbij’. 
G12
De samenwerkende gemeenten van de regio Arnhem (de G12) zijn Arnhem, Doesburg, Duiven, Lingewaard, Overbetuwe, Rheden, Renkum, Rozendaal, Rijnwaarden, Westervoort, Zevenaar en Wageningen (de laatste voor de nieuwe taken op het gebied van jeugdzorg en awbz).
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen