Geluidsonderzoek extra goederentreinen geeft hele bijzondere uitkomsten

GEMEENTE RHEDEN – Om de bewoners langs de IJssellijn tussen Arnhem en Zutphen te informeren is er een globaal verkennend onderzoek gedaan naar de benodigde geluidmaatregelen langs het spoortraject, Arnhem Zutphen als gevolg van de extra goederentreinen die er in de toekomst zullen kunnen gaan rijden.

In het onderzoek is uitgegaan van 1 extra goederenpad per uur, dus gemiddeld 36 extra goederentreinen per etmaal in beide richtingen samen.
Computersimulatie
De geluidberekeningen zijn uitgevoerd met een computersimulatiemodel. De benodigde geluidmaatregelen volgen uit een toetsing aan de wettelijke streefwaarden en de financiële randvoorwaarden volgens het doelmatigheidscriterium. 
Bij de geluidtoets spelen twee aspecten, namelijk:
  1. Het wegnemen van een geluidtoename ten opzichte van het geluidproductieplafond, voor zover boven de voorkeursgrenswaarde.
  2. De aanpak van de sanering; bereiken van de saneringsstreefwaarde 65 dB voor zover sprake is van een overschrijding van de toetswaarden.
De gepresenteerde geluidmaatregelen zijn derhalve niet alleen het gevolg van het project PHS Goederenroute Oost-Nederland maar zijn deels ook het gevolg van benodigde geluidsanering. In het onderzoek is ervan uitgegaan dat rond 2030 circa 80% van de goederenwagens van het stille type zijn.
Geluidkaarten
De bijgevoegde geluidkaarten betreffen de trajectgedeeltes in Velp, Rheden, De Steeg, Ellecom, Dieren en Spankeren
NB: In de hier gepresenteerde globale berekeningen is uitgegaan van de geluidproductieplafonds (GPP) die ten tijde van het onderzoek (mei 2013) golden. Er is dus nog geen rekening gehouden met de technische correcties van de GPP’s in het geluidregister spoor, waartoe de staatssecretaris bij Besluit van 4 juli 2013 heeft besloten, en dat op 9 juli 2013 is gepubliceerd in de Staatscourant.
Kijk voor meer informatie op en teken de petitie op www.stichtingspoorhinder.nl  en www.rona-info.nl.
Op 1 november is er een protestmanifestatie in Zutphen, tegen de voorgenomen intensivering van het spoorgoederenvervoer door Oost-Nederland (PHS-GON), waaronder het vervoer van gevaarlijke stoffen. Onder het motto ”Politiek! Zet je gedachten op een ander spoor! ” (Hierover kunt u binnenkort meer informatie vinden op deze site)
Kijk ook eens in het dossier wat we aangemaakt hebben over het eventuele toekomstige goederenvervoer zie: 
http://rheden.nieuws.nl/dossier/lokaal/programma-hoogfrequent-spoorvervoer-phs
 of klik op de link onderaan dit bericht.
Onderstaand de maatregelen per dorp van de gemeente Rheden.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Maatregelen Velp
ami4g1rxrfeswt9jygg1inlt5
Maatregelen Rheden

xc4asaznbbsct2vgzfuram6ta
Maatregelen De Steeg

piltlit4ceuggo1zmow71aqji
Maatregelen Ellecom

m1qictwoxxu4ofjjqxyhbhi3g
Maatregelen Dieren

iw5vjavjynqgpmpmptgrko0fy
Maatregelen Spankeren

clegiyeo36qtinovkit1p89zh
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen