Inwoners De Steeg in actie tegen plannen IJssellijn

DE STEEG – De inwoners van De Steeg demonstreren zaterdag 16 november om 15.30 uur tegen de extra goederentreinen die volgens de Haagse plannen de komende tientallen jaren over de IJssellijn gaan rijden. Met het bouwen van een Steegse Muur willen ze laten zien dat het plaatsen van 4 meter hoge muren het aanzien van het dorp voorgoed zal veranderen en de leefbaarheid ernstig zal schaden.

De spoorlijn loopt dwars door De Steeg. De gevolgen van de extra goederentreinen en de maatregelen die daarbij horen, zet de inwoners aan tot actie. Langs het spoor verrijst straks namelijk een metershoge geluidsmuur, die het dorp in tweeën splijt en zelfs al vergeleken wordt met de Berlijnse Muur. Ook in de andere dorpen langs de IJssellijn zijn draconische maatregelen nodig om de goederentreinen te kunnen laten rijden. En dan nog is maar een deel van de problemen aangepakt: de trillingen die door de huidige treinen worden veroorzaakt, kunnen op de 150 jaar oude spoorlijn niet verminderd worden. Dit is technisch en financieel niet haalbaar. Erger worden kan wel, meer schade aan woningen wordt gevreesd.
Veiligheid in gevaar
Naast de verminderde leefbaarheid en de schade aan woningen, maken de inwoners zich ook zorgen over de gevaarlijke stoffen, de veiligheid en hun gezondheid. De basisschool staat pal naast de spoorlijn en veel kinderen moeten over het spoor. Ook is er veel toeristisch verkeer, want De Steeg is prachtig gelegen tussen de IJssel en Nationaal Park De Veluwezoom. De Posbank en het transferium de Lappendeken zijn te bereiken via de 2 spoorwegovergangen die het dorp heeft. Ongevallen met goederentreinen komen geregeld voor en tot nu toe zijn deze nog steeds goed afgelopen. Mocht er in De Steeg straks een ongeval plaatsvinden, dan kunnen hulpdiensten er niet of amper bij komen. 
De gemeente Rheden, met 36 spoorwegovergangen en 6 van de 7 dorpen aan het spoor, zal volgend jaar een rampenoefening op het spoor houden. Wat daaruit zal blijken, is nu al te voorspellen: de bewoners moeten zich in geval van een ramp maar zelf zien te redden. Den Haag, zet je gedachten op een ander spoor! Het mag duidelijk zijn dat de huidige wetgeving en voorgestelde maatregelen niets garanderen wat betreft leefbaarheid en veiligheid in de dorpen en steden langs deze verlengde Betuweroute! 
Als de keuze valt op ‘ruim baan’ voor het spoorgoederenvervoer, dan moet de leefbaarheid en veiligheid duurzaam worden geborgd. Daarvoor is er bij lange na niet genoeg geld beschikbaar gesteld en ook lijkt het technisch onmogelijk. Tweede Kamerleden van diverse politieke partijen bezochten de spoorlijn en probeerden de plannen te wijzigen. Zelfs Jeroen Dijsselbloem, nu minister, tekende in 2010 in De Steeg tegen de extra goederentreinen! Al jaren lang leven de bewoners tussen hoop en vrees. Het kabinet is tot nu toe doof voor de argumenten en blind voor de gevolgen voor de bewoners. Voor het behoud van vertrouwen in de politieke beslissers is het nu tijd voor duidelijkheid!
Demonstratie in De Steeg op 16 november om 15.30 uur Om Den Haag ertoe te bewegen hun gedachten op een ander spoor te zetten, wordt er gedemonstreerd: op zaterdag 16 november om 15,30 uur aan de Bentincklaan in De Steeg. Om dit kracht bij te zetten bouwen de dorpsbewoners tijdelijk een 4 meter hoge ‘Steegse Muur’ op. Iedereen is welkom om mee te demonstreren. IJssellijn-wethouder Ron Konig zal de demonstratie inluiden.
Teken nu de petitie!
Op 19 november biedt RONA (regionaal samenwerkende belangenverenigingen langs de spoorlijnen) de Tweede Kamer een petitie aan (tekenen op www.rona-info.nl) en op 22 november houdt Stichting Spoorhinder een symposium over de onbesproken alternatieven (www.stichtingspoorhinder.nl). Eind december wordt de beslissing van Staatssecretaris Mansveld verwacht. Daarna zijn de plannen niet meer te keren.
Volg De Steeg op: @Dit_spoort_niet
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen