Inwoners voeren actie in De Steeg: “Dit spoort niet!”

DE STEEG – Inwoners van De Steeg pikken het niet: de extra goederentreinen die er over het bestaande spoor, dwars door het dorp, gaan rijden. Zaterdagmiddag 16 november hebben ze zich laten horen met een ‘last-minute’ actie in de Bentincklaan. Om de actie kracht bij te zetten werd een vier meter hoge ‘muur’ opgetrokken, precies zo één als er in de toekomst ook zou moeten komen.

De actie is op touw gezet door een aantal inwoners, die in ruim een week de organisatie op zich nam. En met succes: ook de landelijke pers was ruimschoots aanwezig. Presentator Peter Oversteegen ontving verschillende sprekers op het podium, waaronder Thea Hiemstra van de Belangenvereniging De Steeg en Havikerwaard en Petra van Wingerden-Boers, burgemeester van de gemeente Rheden. Als de plannen doorgaan wordt er een geluidswal (‘Steegse Muur’) van vier meter hoog geplaatst, waardoor het rustieke dorpje gescheiden wordt in twee, nog nauwelijks toegankelijke, delen. Met de beoogde veertig goederentreinen per etmaal, naast de reguliere reizigerstreinen, zitten de overwegen dadelijk om de zes minuten dicht. Normaal oversteken is dan nauwelijks mogelijk. 
wy2d1ibisskxwaa0jsu25c1lv
Sprekers trekken de aandacht
(Geen) Digibord
Dat dit niet alleen de inwoners uit De Steeg bezighoudt bleek uit de opkomst. Inwoners uit naburige dorpen waren ook op de demonstratie afgekomen, omdat voor hun dorpen (wo. Velp, Rheden, Dieren en Spankeren binnen de gemeente Rheden) de toekomst er hetzelfde dreigt uit te zien als voor De Steeg. Behalve de Steegse Muur, zijn ook geluid en trillingen een bron van overlast. Basisschool De Lappendeken (op ca 40 mtr van het spoor) kan nu al geen digitale schoolborden aanschaffen, omdat deze door de regelmatige trillingen niet werken. 
w2d8w3w7l6t5ouvymzxhnjzih
Dwars door het dorp
Kwartje
Lokale politici waren massaal aanwezig bij de demonstratie. “Eigenlijk is het gek dat we moeten demonstreren”, vertelt CDA-raadslid Tanco Frijlink, “iedereen is toch tegen de plannen? Blijkbaar valt alleen het kwartje in Den Haag nog niet.” Met de mededeling dat er een halfjaar uitstel is afgegeven op besluitvorming door Staatssecretaris Mansveld, valt raadslid Krista den Hertog (D’66) haar collega bij: “We moeten er voor zorgen dat er in dit geval van uitstel, afstel komt”. 
mcxf8bei3m9jy8tozvuuhof5k
Peter Oversteegen in gesprek met Thea Hiemstra
Symposium
Als alternatief draagt nagenoeg iedereen goederenvervoer over water, of verlenging van de Betuweroute aan. Vrijdag 22 november vindt in het gemeentehuis van Arnhem een symposium plaats, waar de onbesproken alternatieven van de plannen in centraal staat. Dit symposium is voor iedereen toegankelijk. Kijk voor meer informatie op: De-onbesproken-Alternatieven-van-de-IJssellijn (Rheden Nieuws zal ook van dit symposium verslag doen, red.)
Lees ook: Inwoners-De-Steeg-in-actie-tegen-plannen-IJssellijn; lees ook alle eerder gepubliceerde berichten over dit onderwerp in het dossier, zie directe link onder dit bericht. 
Klik op de bovenste foto voor een beeldimpressie van de demonstratie.
De Steeg in het NOS Journaal van 18:00 uur 16 november:
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
nrumea5yx4475htsvrz754aw2
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen