Uniek naslagwerk bundelt 40 jaar vogelwaarnemingen

VELP – Met het boek ‘Van IJsduiker tot IJsgors, schaarse en zeldzame soorten in het Hart van Gelderland’ heeft Vogelwerkgroep Arnhem eo. opnieuw een uniek naslagwerk voor de vogelliefhebber uitgegeven. Het boek beschrijft waarnemingen van schaarse en zeldzame vogelsoorten die in de afgelopen 40 jaar vanuit het werkgebied zijn verzameld en werd zaterdag 23 november gepresenteerd. 

Vogelwerkgroep Arnhem eo. is opgericht in 1982. Bijna driehonderd actieve leden zorgen met het melden van hun waarnemingen voor een enorm archief. Niet alleen de waarnemingen van de afgelopen ruim dertig jaar uit het werkgebied zijn verzameld, maar ook waarnemingen van de periode daarvoor zijn boven tafel gehaald. Door deze data te analyseren is een goed beeld verkregen van de bewegingen van de vogelstand in het werkgebied, dat zich grofweg bevindt in het gebied tussen Arnhem- Apeldoorn/Zutphen en Lobith. 
Uitgaven
Met grote regelmaat geeft de vogelwerkgroep, die louter bestaat uit vrijwilligers, rapporten uit over algemene en minder algemene vogelsoorten. Behalve rapporten en kleine uitgaves zijn ook naslagwerken in boekvorm uitgegeven. In 1993 verscheen ‘Vogels in het Hart van Gelderland’ en in 2008 ‘Vogels van de Veluwezoom’. Het rapport in boekvorm ‘Van Roze Pelikaan tot Kruisbek’ (1997) kan eigenlijk wel aan deze rij worden toegevoegd. De informatie uit deze rapporten is indrukwekkend en wordt ‘opgevreten’ door liefhebbers en ‘gebruikt’ door professionals.
Ruim 40 jaar
Zaterdag 23 november werd het nieuwe boek ‘Van IJsduiker tot IJsgors’ van de vogelwerkgroep gepresenteerd in Boekhandel Jansen & De Feijter in Velp. In het boek worden 187 schaarse en zeldzame vogelsoorten beschreven die in de afgelopen 40 jaar in het werkgebied zijn waargenomen. In de beschrijvingen wordt ingegaan op het voorkomen en de veranderingen die zich in deze 40 jaar hebben voorgedaan, maar wordt ook aangegeven waar je de meeste kans hebt bepaalde soorten tegen te komen en hoe de toekomst er voor deze soorten uitziet. Alle beschrijvingen zijn voorzien van tabellen en veel foto’s, wat het geheel tot een zeer prettig te lezen naslagwerk maakt.     
ypy0lxzq3ks6kitvydoup4jbs
V.l.n.r. Norbert Kwint, Arjen Poelmans, Rob Lensink en Cor de Vaan 
Trots
Voorzitter van de vogelwerkgroep Raymond Schuurkes overhandigde tijdens de presentatie de eerste boeken aan de coördinerende redactie Rob Lensink, Norbert Kwint, Arjen Poelmans en Cor de Vaan. “Onder redactie van leden van de vogelwerkgroep hebben tientallen andere leden bijgedragen aan de inhoud van dit boek. Ook vrijwel alle foto’s zijn in het eigen werkgebied gemaakt, zodat we kunnen spreken van een ‘eigen productie’. En daar mogen we best trots op zijn”, aldus Schuurkes, “Een beperkt deel van de redactie is uitbesteedt aan professionals. Doordat we het grootste deel van de redactie zelf hebben gedaan is het ook een betaalbare uitgave geworden.” Aan het boek is tweeëneenhalf jaar gewerkt.  
Objectieve kijk
Tijdens de presentatie werden de bezoekers, veelal leden van de vogelwerkgroep, getrakteerd op een fotopresentatie uit het boek. Voor een objectieve kijk op het leven- en de belevingswereld van de vogelaar zorgde Daan van der Linde, docent op Van Hall-Larenstein. Hij houdt zich onder meer bezig met gebiedsontwikkeling, maar heeft van vogels kijken ‘weinig kaas gegeten’. Door het benadrukken van details die voor vogelaars normaal zijn, maar voor buitenstaanders vraagtekens oproepen zorgde hij met zijn verhaal voor de nodige hilariteit. “Vogels houden ook wel rekening met vogelaars. Zo zijn ze vrijwel niet actief in de maanden juli en augustus en laten dat nu net de maanden zijn dat we op vakantie gaan…”.  
pmmlogjyjltsu8ejksb8jfz0u
Raymond Schuurkes (links) en Daan van der Linde
Informatie
“Van IJsduiker tot IJsgors, schaarse en zeldzame soorten in het Hart van Gelderland” heeft 368 bladzijden en is rijk geïllustreerd met veel kleurenfoto’s. Het boek is uitgebracht op A5 formaat wat het heel handzaam maakt. Voor leden van Vogelwerkgroep Arnhem eo. is het boek gratis. Het boek is verkrijgbaar tijdens activiteiten en evenementen waar de vogelwerkgroep bij betrokken is en het is verkrijgbaar bij Boekhandel Jansen & De Feijter, Emmastraat 6 te Velp.
Voorzitter Raymond Schuurkes: “Dit boek leert ons met iedere waarneming meer over de vogelwereld in ons werkgebied. Een prachtige drijfveer, en wie dit boek leest zal dit enthousiasme voor vogels en hun leefgebied ook ervaren.”
Kijk voor meer informatie over Vogelwerkgroep Arnhem eo. op: www.vogelwerkgroeparnhem.nl
Foto header: Van IJsduiker tot IJsgors (foto: Rheden Nieuws); foto onder: impressie weergave (foto: VWG Arnhem eo.)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
kg2gohzygmctkvic7p3jj94w6
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen