Storm maakt eind aan groen erfgoed Velperwaarden

VELP – In de uiterwaarden langs de IJssel bij Velp heeft jarenlang een boom trots het uitzicht bewaard. Helaas is de boom niet meer, een najaarsstorm werd haar noodlottig. Museum Velp trok, op aandragen van Rheden Nieuws, op onderzoek uit. 

“Donderdag 5 december 2013, op sinterklaasavond, werd er storm verwacht met windkracht negen en veel regen. Ook landinwaarts waren er zware windstoten, zoals te merken was in Velp en omstreken. De noordwestenwind werd aangewakkerd door een depressie die via het noordelijk deel van de Noordzee naar de Oostzee trok.”
Een zeer markante boom in de Velperwaarden, de uiterwaarden langs de IJssel bij Velp, werd door de storm getroffen. De boom stond tegen de dijk bij de brug, snelweg A12, over de rivier.
unxqd05ofr5ezw6xlwh2s3u6w
Foto: Bert Veerman, 2011
Een ode aan de boom 
Helaas werd de Sinterklaasstorm van 2013 haar noodlottig. Haar 22 meter lange gestalte ligt nu levenloos in een van de weilanden van de Velperwaarden. Haar takken hulpeloos in de richting van de dijk en de rivier. Automobilisten en fietsers zien haar fraaie gestalte niet meer fier wuiven vanaf de brug naar Duiven. Haar wortels steken als kraaienpoten in de lucht. Bijna krampachtig om toch maar houvast in de klei onder haar te houden. 
Helaas was zij al ziek. Het binnenste, van haar 3 meter omtrek metende stam, was donker van kleur. Zwarte mieren en ook wespen in een groot wespennest wilden bij haar overwinteren. Ook zij zullen haar verlaten op zoek naar een nieuw thuis. Als zij eens kon 
vertellen…

Wat heeft zij zoal gezien? Zij trotseerde overstromingen, zal rivierzeilboten en trekschepen over de rivier hebben zien varen, zag in 1939 de kazematten op de dijk gebouwd worden, zag jagers en stropers hazen vangen, zag boeren het land ploegen en maaien, voelde koeienruggen strelend langs haar stam en zag wellicht ook de bevrijders in 1945 langs haar gaan. 

Als zij toch eens kon vertellen! Helaas, zij is niet meer……..
“Na enig zoekwerk in de mist werd de ontwortelde boom bereikt. Een zogenaamde Hollandse Linde, Tilia. Een fraaie tocht vanaf het parkeerterrein bij de Beemd II. Een tocht waarbij je konijnen, hazen en reigers verschrikt voor je uit ziet gaan. De aanwezige paarden je komen enthousiast begroeten als bewoners van een andere planeet. Je komt over landerijen die afgeschermd zijn met stekelbossages en fraai gevormde wilgen.”
g5azax3x5rria3u5c9s1kuaxr
De boom leek in de mistsituatie een lugubere gestalte. 22 Meter lang en 3 meter stamomtrek. Het binnenste van de boom zwart en rot. De boom was bij deze storm, dan wel bij een andere storm, omgegaan. De boom stond op een in het oog springende uitstulping van de dijk. Hiervan is niet duidelijk waarvoor deze gediend heeft. Helaas werden onder de wortelformatie geen overblijfselen van menselijke activiteiten aangetroffen. 
eedryu1dze6kl1gmryfr8owzm
“De sinterklaasstorm 2013 gaan we niet snel vergeten. Door deze storm kwam helaas een einde aan dit stukje groene erfgoed.”
Klik op de bovenste foto voor een beeldimpressie.
Bijdrage: Jan Withaar, Museum Velp/Velpsche Courant. Foto’s © Museum Velp (7-15) en © Rheden Nieuws (2-6).
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
yypryiu19s2zxcnnimj2thx9m
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen