Kamerleden beoordelen IJssellijn op komst extra goederentreinen

RHEDEN – Afgelopen vrijdag organiseerde spooraanwonende Thea Hiemstra uit de Steeg, gemeente Rheden, een werkbezoek om een aantal invloedrijke mensen te doordringen van de noodzaak tot het opnieuw beoordelen van de plannen die er op de politieke tafel liggen om meer goederentreinen over de IJssellijn door de gemeente Rheden te laten rijden.  

Route
De route ging met een busje en een tweetal volgauto’s door de gehele gemeente Rheden, vooral langs het spoor natuurlijk, maar er was ook aandacht voor de Posbank en Nationaal Park Veluwezoom met haar toerisme, de effecten op de hulpverlening, ecologie, de verminderde gezondheid door geluidsoverlast. Ook was er ruimte voor een gesprek met een aanwonende over de ontstane schade die door trillingen en het huidige gebruik van het spoor al ontstaat.
Alle aanwezigen kregen op deze manier een goed beeld van de problemen die absoluut ontstaan als er meer goederentreinen over het spoor in de gehele gemeente Rheden gaan rijden.    
Aanleiding
“De persoonlijke betrokkenheid vanwege wonen in een dorp op 14 meter van IJssellijn en ik in de nabije toekomst goed wil kunnen blijven slapen en zeker voorkomen dat de dorpen onherstelbaar vernield worden door benodigde maatregelen en metershoge muren die benodigd zijn om geluidshinder te voorkomen.” Aldus Thea Hiemstra.
kaiubnte106syvzd94e1ztwmb
Doel van het werkbezoek 
“Aantasting van de leefbaarheid in beeld brengen en Kamerleden breed informeren vanuit diverse gezichtspunten over de gevolgen voor de bewoners in de gemeente en dit prachtige gebied.”
Thea Hiemstra:
“Dit was een geslaagd werkbezoek, er was zeer geïnteresseerd publiek in herfstige omstandigheden en in een prettige ontspannen sfeer, dank aan alle sprekers, gehoord dat werkbezoek bijdraagt aan beeldvorming, maar resultaat nog onbekend. Er blijft werk aan de winkel voor bewoners, lokale en provinciale politiek en bestuur om te blijven staan voor behoud leefbaarheid.”
Aanwezigen waren een tweetal VVD Tweede Kamer leden, Betty de Boer, woordvoerder Spoor, Remco Dijkstra, woordvoerder Milieu en Klimaat. Tevens Tjakko Dijk beleidsmedewerker I&M, Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland en onder andere Tjeerd van Bekkum, burgemeester van Smallingerland. Natuurlijk waren er ook diverse lokale VVD coryfeeën, namelijk Sjir Hansen, Jaap Uithof en Ronald Haverkamp die gastheer was.
Diverse sprekers kregen de kans om te spreken en de effecten die een toekomstige vermeerdering van het aantal goederentreinen teweeg zouden brengen uit te leggen, zo kregen  Wim Verboom en Mark Bruijnooge van de VVGM in de brandweerkazerne in Velp, de mogelijkheid uit te leggen wat het effect zou hebben op de hulpverlening van de Brandweer. 
fsjgpp86x6movy5y0yyi7d8bv
Peter Oversteegen ondernemer en voorzitter Toeristisch Platform Zuid Oost Veluwezoom, verbonden aan het Bezoekers Centrum Veluwezoom, sprak over de effecten die het zal hebben op het toerisme, economie en fauna. 
nlxbe048nkjxlaljjhk7ebv6a
Marko Sinke ondernemer en ecoloog  in De Steeg, heeft de ecologische aspecten uiteengezet.  Dr. Peter van den Hazel, medisch milieukundige en gezondheidskundig adviseur gevaarlijke stoffen, heeft de effecten op de gezondheid van aanwonenden zeer duidelijk uit de doeken gedaan.
d53bhe2c5talkdfle01bdia43
Thea Hiemstra, organisatrice en Leerkracht Anouk Wissink van basisschool De Lappendeken, direct wonend en werkend aan het spoor in De Steeg hebben zeer duidelijk gemaakt hoe de geluidshinder ervaren wordt door volwassenen en kinderen. 
q8k7wu0hfxisnil4vewawfb30
Als laatste was er een bezoek aan een zeer dicht bij het spoor gelegen woning van de heer   
Ton Klein Kranenbarg te Spankeren, hier werd maar al te duidelijk dat trilling hinder en schade nu al aanwezig zijn en voorkomen moet worden, en dat dit door de komst van meer goederentreinen alleen maar erger wordt!
Remco Dijkstra, Tweede Kamerlid VVD, woordvoerder Milieu en Klimaat:
“Wonen langs het spoor geeft altijd overlast en de situatie in de gemeente Rheden is me niet onbekend dankzij de goede contacten met de lokale VVD in Rheden. Nu we wederom ter plekke zijn geweest, gaat mijn aandacht specifiek uit naar gezondheidseffecten van geluidsoverlast als lange goederentreinen dit traject zouden kiezen. Ik wil daarom via  wetenschappelijk onderzoek meer over weten. Daarnaast geeft een geluidsscherm van vier meter hoog een enorme inbreuk op de leefbaarheid als de dorpen langs het spoor in tweeën gesneden worden. Dat is grondige overweging waard. Een alternatieve route heeft absoluut mijn voorkeur.”
sgnl6swlwivt2oqolty860ydw
Betty de Boer, Tweede Kamerlid VVD, woordvoerder Spoor
“Nuttig om gewoon van dichtbij te zien hoe mensen de overlast ervaren, en bovendien van uit verschillende invalshoeken. Ik kan het me gewoon heel goed voorstellen dat de goederentreinen met name s’-nachts overlast geven. Dat is ook de reden dat ik:
De variant parallel langs de N18 die nu wordt onderzocht heel interessant vind.
Dat ik een motie heb ingediend waarbij er een actieplan moet komen hoe we kunnen voorkomen dat gevaarlijke stoffen via de IJssellijn en door Brabant worden vervoert, maar via de Betuweroute en het water.
Klik HIER voor meer waardevolle informatie die gebundeld en verzameld is door Thea Hiemstra en als kennisdocument aan alle aanwezigen is verstrekt.
Klik HIER voor een eerdere publicatie ook naar een eerdere publicatie.
Onderstaand filmpje is een compilatie van foto- en filmmateriaal en geeft een weergave van het werkbezoek.
http://www.youtube.com/watch?v=
fWlXq4OqAmU
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen