Brand Nationaal Park hoge Veluwe onder controle, ruim 500 hectare verloren

Foto:

De heidebrand die afgelopen zondagochtend om 08:40 uur bij de Regionale alarm Centrale (RAC) van Brandweer Gelderland Midden gemeld werd, is met behulp van ongeveer 350, hoofdzakelijk vrijwillige brandweermensen en 80 voertuigen, onder controle.Ruim 500 hectare heide- en bosgebied is helaas verloren gegaan, na de bosbrand op de veluwe van 1976 is dit de grootste brand die er ooit op de Veluwe heeft plaats gevonden. In eerste instantie, werd door brandweermensen uit Veiligheids-Regio Gelderland Midden (VGGM) , die uitrukten met 8 blusvoertuigen,op eerste Paasdag getracht een ogenschijnlijk kleine heidebrand te bestrijden.

Dit bleek echter aanzienlijk moeilijker dan gedacht, de harde (draaiende) oostenwind was zo onvoorspelbaar, dat bestrijding van de brand in eerste instantie onmogelijk bleek.
Na opschaling en inzet van extra eenheden uit omliggende gemeenten bleek het nodig om de bezoekers van het Nationaal Park de Hoge Veluwe uit het park te halen en naar buiten te begeleiden. Ongeveer 2000 bezoekers zijn uit het nationaal Park gehaald en naar buiten begeleid, alle toegangen werden vervolgens gesloten voor het publiek. 
Schilderijen Kröller Müller in veiligheid gebracht.
Ook werden uit voorzorg circa 300 schilderijen van het Kröller Müller Museum, wat midden in het park gelegen is naar een brandvrije ondergrondse kelder gebracht. Het vuur leek zich namelijk mogelijk in de richting van het Museum te verplaatsen.
Succes door inzet van vele eenheden
Brandweer Gelderland midden heeft succesvol, met inzet van tientallen brandweereenheden uit eigen regio, Veiligheidsregio Noordoost Gelderland, Veiligheidsregio Utrecht, Twente, Limburg  en Brabant het vuur weten te bestrijden. 
Op dit moment houden bluseenheden uit Brabant de situatie in de gaten en morgenochtend om 08:00, zal er een politiehelikopter de lucht in gaan om de situatie in ogenschouw te nemen en verdere stappen te bepalen.
Een woordvoerder van de brandweer laat weten “Maandagochtend tweede paasdag zijn er weer voldoende brandweermensen uit eigen regio beschikbaar om een eventuele nablussing te verrichten en het gebied in de gaten te houden.”
kijk voor eerdere publicaties: 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen