Eikenprocessierups eerder dit jaar

Foto:

Door het warme na- en voorjaar zijn de eikenprocessierupsen eerder gesignaleerd dan voorgaande jaren. Deze rupsen komen in vrijwel heel Nederland voor en danken hun naam aan het ‘s nachts groepsgewijs – in processie – op zoek gaan naar eikenbladeren.

Na contact met de brandharen van de eikenprocessierups kunnen gezondheidsklachten ontstaan. Deze beruchte brandharen krijgen ze al vanaf begin mei. Om gezondheidsklachten te voorkomen zijn gemeenten dit jaar ook eerder gestart met de bestrijding van de eikenprocessierups, nog voordat de brandharen verschijnen.
Eikenprocessierups in Gelderland
De eikenprocessierups maakt karakteristieke nesten in de oksels van de takken of op de stammen van eikenbomen (overigens niet te verwarren met de uitgebreide spinsels van de geheel ongevaarlijke spinselmot). Het is nog te vroeg om uitspraken te doen over de omvang van de populatie in de verschillende delen van Nederland. 
Gezondheidsklachten
De rupsen hebben een grote hoeveelheid witgrijze lichaamsbeharing, maar het zijn de onzichtbare microscopisch kleine haartjes die gezondheidsklachten bij mens en dier veroorzaken. De brandharen dringen met hun weerhaakjes bij contact gemakkelijk in de ogen, huid en luchtwegen en veroorzaken dan een reactie die lijkt op een allergische reactie. Deze reacties kunnen van persoon tot persoon verschillen en kunnen bij iemand die vaker met de brandharen in contact komt sterker zijn. Binnen een paar uur kan dit klachten veroorzaken als hevige jeuk, bultjes, blaasjes, roodheid, pijn en ontsteking.
Voorkomen van klachten
Probeer direct contact met rupsen, oude brandharen, spinselnesten en vervellinghuidjes zoveel mogelijk te vermijden. Vermijd wegen waar eikenbomen met eikenprocessierupsen staan. Van juni-september kunnen de brandharen uit lege nesten zich verspreiden en hoeft er geen rechtstreeks contact met de rups te zijn om klachten te krijgen. Ook oude nesten van vorig jaar bevatten brandharen die kunnen verwaaien. Brandharen kunnen op gazons, gras en akkers liggen.
Wat te doen? 
Ga na aanraking niet krabben of wrijven, maar was of spoel de huid en ogen goed met water. Klachten verdwijnen meestal binnen twee weken. Een zachte crème met bijvoorbeeld menthol of een gel van Aloë Vera kan verlichting geven. Neem bij ernstige klachten contact op met uw huisarts. Voor informatie over de bestrijding en aanpak van de overlast kunt u contact opnemen met de gemeente.
Binnen gemeente Rheden zijn nog geen meldingen van overlast binnengekomen.
Heeft u klachten dan kunt u terecht bij:
U kunt locaties in de openbare ruimte waar u eikenprocessierups aantreft doorgeven aan het Telefoonteam van de gemeente Rheden, via telefoonnummer (026) 49 76 911. 
Heeft u eikenprocessierups op eigen terrein dan kunt u meeliften tijdens de bestrijding van de gemeente Rheden. De bestrijding bij u moet dan wel plaats vinden op een dag dat de aannemer voor de gemeente Rheden aan het werk is. U hoeft dan geen voorrijkosten te betalen. U dient hiervoor zelf contact op te nemen met de aannemer, dit is Kuppen Boomverzorging (0485 – 45 55 57).
Zie voor meer informatie gemeente Rheden: http://www.rheden.nl
Bron: http://www.vggm.nl en gemeente Rheden
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen