Poster-actie tegen goederentreinen op bestaand spoor in Oost-Nederland

Enkele Kamerleden zullen vanaf zaterdag in hun postbus vele e-mails aantreffen met een poster tegen goederentreinen in een leefomgeving.  Op zaterdag  24 mei vond in Goor een manifestatie plaats tegen toename van goederentreinen over bestaand spoor in Oost-Nederland.

Stichting Spoorhinder ondersteunde deze manifestatie  door middel van een zestal posters, die  op ludieke wijze de gevolgen van de gevreesde treinen verbeelden. Bezoekers van de manifestatie kunnen een poster van hun keuze mailen naar de Tweede Kamerleden om zo hun protest kenbaar te maken.    
Wie niet in de gelegenheid was om naar Goor te komen kan toch zijn mening kenbaar maken. De posters en de e-mail adressen zijn te vinden op http://www.stichtingspoorhinder.nl/posteractie-mei-2014.html of via www.stichtingspoorhinder.nl U kunt deze alsnog  naar de Tweede Kamer sturen.
Actie in Goor
De Actiegroep Goederenvervoer Hof van Twente(AGH) organiseerde in Goor een kennismarkt waar uitgebreid voorlichting werd gegeven over de gevolgen van de voorgenomen beslissing. Naast de meest actieve belangenverenigingen langs het spoor waren de Tweede Kamerleden Carla Dik-Faber (CU) en Duco Hoogland (PvdA) aanwezig, alsmede  de gedeputeerde van Overijssel  Ineke Bakker en Jaap Jelle Feenstra, hoofd Public Affairs van het Havenbedrijf Rotterdam.  
Voor alle partijen was het duidelijk dat een verkenning van de Noordtak mogelijk naar de duurzame oplossing leidt.  Duco Hoogland echter bleef afwerend.  Hij hield vast aan de procedures en het “eerlijke verhaal”. Zijn feitenkennis was echter beperkt en zijn rol als volksvertegenwoordiger werd door de aanwezigen ter discussie gesteld. 
Aanwonenden en andere betrokkenen protesteerden tegen de voorgenomen komst van tientallen goederentreinen die met name ’s nachts moeten gaan rijden op bestaand spoor. De wetgeving die de leefbaarheid moet beschermen is in de afgelopen jaren steeds verder opgerekt en heeft nu de grens van het toelaatbare bereikt.
De plannen van staatssecretaris Mansvelt van Infrastructuur en Milieu zullen er toe leiden dat mensen niet kunnen slapen door lawaai en trillingen van langsrazende treinen. De trillingen die de zware goederentreinen nu al veroorzaken hebben in de afgelopen jaren al veel schade aangebracht aan huizen die vlak aan het spoor liggen. Omdat er geen wettelijke maatregelen bestaan ten aanzien van trillingen zal de schade aan huizen enorm toenemen. 
Daarnaast vrezen de aanwonenden het vervoer van gevaarlijke stoffen. De route loopt namelijk dwars door dichtbevolkte gebieden. Veiligheidsdiensten hebben al laten weten in geval van een ongeluk niets te kunnen doen. Een onderzoek naar de kansen van een nieuwe Noordtak wordt door de staatssecretaris op voorhand naar de prullenmand verwezen.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen