Lous stelt voor: Badmeesters

Ze mogen de hele dag in het zonnetje werken, aan de rand van het zwembad. Tot zover klinkt het aantrekkelijk, maar daar waar de bezoekers het water in kunnen springen, houdt het voor hen op. Zij moeten enkel en alleen toekijken, toezicht houden zelfs. 

En daar waar de meeste mensen vakantie hebben in de zomer, moeten zij juist veel werken. Toch is het voor badmeesters een bewuste keuze, want zij vinden het een topbaan.
Een badmeester is de belangrijkste persoon en de enige autoriteit in een zwembad. Hij heeft een zeer verantwoordelijke baan omdat hij letterlijk verantwoordelijk kan zijn voor het redden van een mensenleven. Hij is in het bezit van minimaal een EHBO en reanimatie diploma. Daarnaast is het noodzakelijk dat een badmeester stressbestendig is, een goede conditie heeft en dat hij natuurlijk heel goed kan zwemmen.   
Sportbedrijf Rheden
Martin Kornegoor is werkzaam bij Sportbedrijf Rheden. Hij werkt o.a. bij openluchtzwembad de Hangmat in Rheden, waar hij dit jaar voor het elfde seizoen badmeester is. Tijdens zijn sportopleiding bij CIOS kwam hij dankzij vrienden in contact met Sportbedrijf Rheden,  waar hij vervolgens vakantiewerk kreeg aangeboden. Martin: “Het was voornamelijk toezicht houden en veel achter de kassa zitten. De werksfeer en de leuke groep collega’s hebben er voor gezorgd dat ik hier niet meer weg wilde.” Martin heeft daarom de juiste papieren behaald om badmeester te zijn en les te mogen geven. 
f4v16t2p8mri8t6nd7jk90c8b
Openluchtzwembad de Hangmat ©foto archief Rheden Nieuws/Theo Jansen
Openluchtzwembad de Hangmat
Openluchtzwembad de Hangmat is in mei van dit jaar na een grote renovatie weer open gegaan. Er zijn diverse dingen verbeterd waardoor het zwembad nu energiezuinig is en de speeltoestellen en het straatwerk zijn vernieuwd. Het zwembad kan nu weer jaren mee, tot grote vreugde van alle zwemliefhebbers en het personeel.
Sportievelingen
Het zwembad trekt de meeste bezoekers in de (school)vakanties, maar er zijn altijd sportievelingen die vanaf de opening van het zwembad komen zwemmen. “In het begin zijn er in de ochtenden gemiddeld 50 tot 70 bezoekers, dat zijn voornamelijk ouderen”, vertelt Martin. “Ik heb er bewondering voor dat een trouwe groep iedere dag, ongeacht het weer, komt zwemmen. Soms staan wij – als badmeesters – met een kacheltje aan in het torentje bij het bad, terwijl zij baantjes trekken.”
Toezicht houden
De belangrijkste taak van de badmeester is toezicht houden bij het zwembad. Dit is heel breed, want hij let zowel op het water als op de bezoekers. Door regelmatig watercontroles uit te voeren houden ze de conditie van het water goed in de gaten. Daarnaast beantwoordt hij de vragen van bezoekers en treedt op als er bijvoorbeeld opstootjes bij het zwembad zijn. 
Win-Win situatie 
Martin is leuk in de omgang, hij is een echte kindervriend. “Ik probeer eventuele opstootjes op een leuke manier op te lossen”, zegt Martin. Tijdens mijn bezoek hoort hij dat er kinderen zijn die de kleedruimtes vies maken. Hij gaat meteen polshoogte nemen. De kinderen moeten in de kleedruimte blijven en Martin gaat een aantal emmers en bezems regelen. 
Hij krijgt spontaan hulp van andere kinderen, die hem helpen de emmers met water te vullen. De kinderen in de kleedruimte krijgen deze emmers aangereikt en ze moeten de ruimte schoonmaken. Met ietwat tegenzin beginnen ze aan de klus, maar ze hebben er al snel de grootste lol in. “De kleedruimte is weer schoon en de kinderen hebben met water kunnen spelen, dat is de hoofdreden waarom ze op het zwembad zijn, toch? Een win-win situatie dus”, lacht Martin.
tss4iaqifije3ojzyrdoimk12
Badmeester Martin Kornegoor wordt geholpen door kinderen
Rouleren
Als je dienst hebt, kun je niet zwemmen, daar baalt hij wel van. Met zijn collega’s zorgt hij er voor dat de badmeesters op warme dagen niet continu in de volle zon staan. Martin: “We zorgen ervoor dat een van ons af en toe even een paar minuten binnen kan afkoelen. Daarnaast wisselen we steeds van plek.”De favoriete plek is op de glijbaan. Daar sta je met je voeten in het water en omdat je hoog staat vang je een beetje wind. 
Jaloezie
Het niet kunnen zwemmen tijdens je dienst en het vroege opstaan – als je een vroege dienst hebt-  vindt Martin de enige minpuntjes aan zijn werk. Hij zegt: “Als ik vertel dat ik badmeester ben, dan zijn de meeste mensen jaloers. Iedereen wil dit werk wel doen. Maar mensen verkijken zich er ook op. Je werkt continu in de hitte, je moet altijd opletten en dat is iets wat je wel moet kunnen.”
Plezier in je werk
Martin ziet verder alleen maar pluspunten aan zijn werk. Het contact met de mensen, het buitenwerken en de leuke collega’s, maakt dat het een droombaan is voor hem. “Ik heb een goede baan opgezegd om hier te kunnen blijven werken. Het is lastig dat het alleen seizoenswerk is, maar ik hoop een baan te vinden voor in de overige seizoenen. Zolang ik het financieel kan volhouden wil ik dit werk blijven doen. Plezier in je werkt levert voor mij meer op dan een leuke bankrekening.”
Collega’s 
Het zwembad telt 3 vaste- en ongeveer 8 oproepkrachten. Daarnaast werken er een hoop vrijwilligers. Samen vormen zij een leuke groep collega’s. “We kennen elkaar ook buiten het zwembad om”, vertelt Martin. “We gaan regelmatig ergens iets drinken. Ook oud-collega’s zijn vaak van de partij.”
Sportachtergrond
Iedereen die bij de Hangmat werkt heeft een sportachtergrond. Zo werken er bijvoorbeeld mensen die leren voor gymdocent of fysiotherapie. “Het is leuk dat iedereen verschillende dingen doet, maar naast dit werk hebben we nog iets anders gemeen: we zijn ontzettend sportief allemaal”, aldus Martin.
Waterrat
Martin is een echte waterrat. Hij zwemt het liefst elke dag. “Als ik op vakantie ben, dan lig ik vrijwel meteen in het zwembad. Het is een vrije manier van bewegen, heerlijk!”, zegt hij. “Ik hou er van om van een brug of duikplank te springen, het kan mij niet hoog genoeg zijn”. Hij heeft tijdens het zwemmen ook veel contact met kinderen. Ze zoeken elkaar op. “We doen spelletjes en meestal moet ik laten zien dat ik goed kan duiken. Ik geef dan graag een kleine show weg.”
Veiligheid
De badmeesters doen er alles aan om de veiligheid van de bezoekers zo goed mogelijk te waarborgen. Als het erg druk is staat er altijd een badmeester boven op de glijbaan. Hij of zij zorgt er voor dat er geen opstoppingen worden gedaan. Verder houden ze in de gaten dat de bezoekers niet te ruw met ballen en matten omgaan. Er staat altijd een badmeester bij de toren, dit is het herkenningspunt voor de EHBO. “Alleen geoefende zwemmers mogen zich in de buurt van het wedstrijdbad begeven. Daardoor creëer je ook al meer veiligheid”, legt Martin uit.
fpyv2nwfybmz3upp4dwb7oq81
Badmeester Martin
EHBO
In het hoogseizoen trekt het zwembad vanzelfsprekend de meeste bezoekers. “Als er veel bezoekers zijn, zijn er natuurlijk meer opstootjes en ongelukjes dan wanneer het rustiger is, maar over het algemeen is er weinig tot geen trammelant”, vertelt Martin. “Wat het meest voorkomt zijn de kleine EHBO gevalletjes. Denk aan een wespensteek of snee. In een enkel geval sturen wij iemand door naar het ziekenhuis.” 
Niets ernstigs
Martin heeft in al die jaren als badmeester nooit iets ernstigs meegemaakt. Hij zegt: “Een enkele keer valt er iemand flauw door de hitte, maar dat komt gelukkig altijd goed. Ik heb – godzijdank- mijn kennis van redding zwemmen en reanimatie nooit hoeven toe te passen.”
Evenementen
Het zwembad kent een aantal evenementen die jaarlijks terugkeren. Zo vond de zwemvierdaagse – die georganiseerd wordt door zwemvereniging PFC- een aantal weken geleden plaats. Het laatste weekend van augustus staat in het teken van het Posbank toernooi. Dit toernooi biedt waterpoloërs de kans om zich met hun team voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Doordat er veel teams en bezoekers voor het toernooi uit heel Nederland komen, is het mogelijk om – gedurende het weekend – in een tent te overnachten op de zonneweide van het zwembad. 
hiim8dk499ro6dkfv8f83amhf
Posbanktoernooi 2013 ©foto archief Rheden Nieuws/Theo Jansen
Afsluiting van het seizoen
Martin: “Het Posbank toernooi is voor de badmeesters een leuk evenement. Wij bouwen ook een tentje op, zodat wij niets hoeven te missen. Het is er altijd ontzettend gezellig”. Op vrijdag- en zaterdagavond van dat weekend wordt er een feest georganiseerd op en rondom het zwembad terrein. “Een betere afsluiting van het seizoen kan ik niet bedenken” , zegt Martin. 
Informatie
Openluchtzwembad de Hangmat is nog tot 31 augustus geopend. Kijk op http://www.sportbedrijfrheden.nl/accommodaties/zwembad-de-hangmat-rheden voor meer informatie over het zwembad of ga eens langs. Het adres is IJsselsingel 7 in Rheden.
Dit jaar is de 5e editie van de ‘zwembad van het jaar verkiezing’. Tot 31 juli kun je nog stemmen op je favoriete openlucht zwembad. Stemmen kan via www.zwembadvanhetjaar.nl
rs7zsdbktab7mgv4d5itirag6
sp7ephy7jsphvatyhkxmf6qob
——————————————————————————————————————–
Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen