Een kijkje op de speelvloer bij NK Schaken in Dieren

DIEREN – De laatste twee weken van juli  is er in de sporthal van Dieren het NK schaken, alle dagen, behalve de zondag, wordt er tussen 13:00 en 19:00 uur gespeeld.

Zo gauw je bij het Dierense Grand Café aankomt, zie je al mensen op het terras en binnen die aan het schaken zijn. Ook bij de hoofdingang zie je van alles dat er op duidt dat er in de sporthal een bijzonder evenement gaande is: het Open Nederlands kampioenschap Schaken 2014.
Eenmaal binnen in de hal van het zalencentrum zie je allerlei kraampjes waar van alles wordt aangeboden wat maar enigszins met schaken te maken heeft: boeken, DVD’s, complete schaakspellen in allerlei kleuren en uitvoeringen en materialen. In de kleine zaal aangekomen zie je een groot scherm waarop het schaken van de meesters en grootmeesters, live, te volgen is.
bnkui76lkygizsx3x9wpf4o2p
In de sporthal, zie je niet veel anders dan lange rijen tafels waarop schaakspellen staan en waaraan mensen bezig zijn met hun partij. Ook is er een tafel van de wedstrijdleiding waar men kan aan- en afmelden. Voorts staat er een tent waar dranken en versnaperingen te verkrijgen zijn en een verkoopstand die geen plaats meer kon vinden in de hal.
 
Wat opvalt is, dat het muisstil is ondanks dat er veel mensen zijn. De spelers, maar ook het publiek wat zo maar binnen mag lopen en een kijkje mag komen nemen. Helemaal achter in de zaal is een door heek afgezet gedeelte waar de meesters en grootmeesters aan het spelen zijn.
Een gesprek met de perschef Peter Boel, leert het een en ander over hoe het er allemaal aan toegaat. Zo zijn er officials (betaalde functionarissen) van de schaakbond KNSB die alles in goede banen leiden. Zij zien toe op de wedstrijden en het verloop daarvan.
ts8ezonwe6ct7wmcsuc9qo9al
Wat interessant om te weten is, dat het internet ook een rol speelt tijdens dit toernooi.
De meesters en grootmeesters spelen op borden met daarin  sensors, en met stukken waarin contactjes zitten.  Het bord geeft alles door aan de computer en wanneer er een zet gedaan wordt, is dat meteen wereldwijd – via internet : http://onk.schaakbond.nl/live  te zien. Dezelfde computer kan ook analyseren, en vooruit denken en de vraag (en daarop het antwoord) laten zien : wat als …?
Er zijn ongeveer 420 deelnemers uit verschillende landen, want het is een open kampioenschap en dan staat het een ieder vrij mee te doen. Het deelnemersveld is iets groter dan vorig jaar en beslaat alle leeftijden. 
Vanaf maandagmiddag 21 juli is er elke dag 1 ronde. Deze begint om 13:00 en duurt tot maximaal 19:00. Ben je voor die eindtijd klaar, dan kun je gaan. Al deze mensen blijven elke dag (behalve zondag) tot en met de slotdag in de race. Het is de bedoeling dat er steeds een niveau hoger gespeeld gaat worden, je wordt aan de hand van je behaalde dagresultaten de volgende speeldag geplaatst in een groep van gelijk niveau. Het is niet onmogelijk om voor het einde van het toernooi doorgestroomd te zijn naar de meesters en grootmeesters !
Het programmaboekje ziet er leuk en uitnodigend uit. Achterin vind je voor elke speeldag een scorelijst. Verder aandacht voor de sponsors, er zijn dit jaar enkele nieuwe, en een uitgebreid dagprogramma. Elke dag zijn er allerlei activiteiten op de speelvloer en daarbuiten zoals schaakles in de bibliotheek, levend schaakspel in het centrum en nog veel meer.
vxwq2388p2me8xbx6932h1bzo
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen