Mogelijk explosieven in bodem nieuwe parkeergarage Dieren.

Foto:

DIEREN – Maandag 18 augustus vinden er graafwerkzaamheden plaats op het terrein van de toekomstige parkeervoorziening aan de Noorder Parallelweg in Dieren. Er wordt gestart met het opgraven van mogelijk nog in de grond aanwezige explosieven.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werden er door de geallieerden veel bombardementen uitgevoerd op stations en treinen. Daarom zou er diep in de grond munitie aanwezig kunnen zijn in het terrein waar de parkeervoorziening komt. Ondiep worden er geen explosieven meer verwacht omdat deze tijdens de bouw van de woningen of in de jaren erna al wel gevonden zouden zijn.
Detectieonderzoek
In mei 2014 is er, na de sloop van de woningen, al een detectieonderzoek geweest. Daarbij is een aantal objecten gevonden die mogelijk kunnen duiden op de aanwezigheid van explosieven. 
Maar ook is gebleken dat het gebied veel storende elementen bevat. Dit wil zeggen dat er in de grond veel ijzer bevattende voorwerpen zijn. De detectie- apparatuur reageert hierop. Rode baksteen bijvoorbeeld zorgt al voor een verstoring. De rode kleur in de baksteen wordt immers veroorzaakt door ijzer. 
Er is dus niet met zekerheid te zeggen of er echt sprake is van een explosief. Maar vanzelfsprekend moeten alle objecten met de nodige voorzichtigheid benaderd worden.  
Bodemsanering
Deze week wordt ook de al eerder aangetroffen bodemverontreiniging aangepakt. Een kleine vlek sterke loodverontreiniging wordt gesaneerd. En op één plek wordt onderzoek gedaan naar een begraven asbestplaat. 
De verwachting is dat de werkzaamheden binnen drie dagen zijn afgerond. Wilt u weten of er werkelijk explosieven zijn gevonden, dan kunt u na woensdag 20 augustus kijken op www.rheden.nl. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met 026- 4976 911. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen