Simon Carmiggelt tentoonstelling in de kerk in De Steeg.

DE STEEG – Chroniqueur van het dagelijks leven “100 jaar Simon Carmiggelt”. Van 5 september tot en met 5 november aanstaande is in de voormalige Rooms Katholieke Kerk aan de Hoofdstraat in De Steeg een overzichtstentoonstelling te zien over het werk van Simon Carmiggelt, de bekende en populaire journalist, columnist en recensent. 

Carmiggelt staat bekend als pionier en geestelijk vader van de dagelijkse krantencolumn. Jarenlang schreef hij zogenaamde Kronkels, columns met een licht melancholische ondertoon, voor zijn lijfblad Het Parool. 
Ter gelegenheid van zijn honderdste geboortejaar vorig jaar is deze tentoonstelling samengesteld door het Persmuseum in Amsterdam en daar was de tentoonstelling eind vorig jaar ook te zien. 
Er wordt aandacht geschonken aan zijn werk als journalist en columnist, zijn maatschappelijke betrokkenheid en zijn reclamewerk. 
Ook is er aandacht voor Carmiggelts navolgers zoals Sylvia Witteman, Martin Bril en Kees van Kooten. Daarnaast zijn er originele tekeningen en illustraties te zien van o.a. Peter van Straaten en van politieke tekenaar Opland. 
Op de tentoonstelling is, naast boeken, pamfletten, tekeningen en kranten, ook bewegend beeld te zien. Carmiggelt was een graag geziene gast op tv, waar hij zijn columns voorlas en soms zelf optrad in sketches of shows. 
Waarom in De Steeg?
Simon Carmiggelt bracht veel tijd door in het dorp De Steeg. Niet voor niets zijn Simon en Tiny Carmiggelt vereeuwigd in bronzen beelden die zittend op een bankje in De Steeg uitkijken over het water. De  tentoonstelling wordt daarom aangevuld met uniek materiaal tijdens die periode in De Steeg.
ewskvyo73kl5vp0bjk73kgoq7
De expositie is te zien vanaf 5 september t/m 5 november in de voormalige RK Kerk aan de Hoofdstraat in De Steeg. Openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondag van 11.00 – 17.00 uur. 
Entree is gratis. Er is catering aanwezig
Naast de tentoonstelling worden er de komende maanden speciale Carmiggelt events georganiseerd. Op vrijdag 26 september zal Job Schouten van het Persmuseum Amsterdam een lezing houden over de maatschappelijke betrokkenheid van Simon Carmiggelt. 
Op de zondagen 21 september en 19 oktober, aanvang 14.00 uur zal Henk Steinvoort een wandeling verzorgen door De Steeg en de plekken bezoeken waar Carmiggelt altijd verbleef. Start RK Kerk in De Steeg. Binnenkort meer informatie over de speciale events.
Deze bijzondere tentoonstelling is een initiatief van Henk Steinvoort in samenwerking met het Persmuseum Amsterdam, Stichting  Behoud Religieus Erfgoed De Steeg en de Stichting Boecop in oprichting, welke de locatie faciliteert en ontvangst verzorgd.
Stichting de Boecop io is een burgerinitiatief met als doelstelling de voormalige kerk als ontmoetingsplaats voor het dorp te behouden. Het doel van de expositie is om een breed publiek in De Steeg, de regio, maar ook dagrecreanten te bereiken en bekend te maken met de nieuwe functie van de kerk.
Dit draagt bij aan het exploitabel maken van de Boecop waarmee het historisch erfgoed/monument en zijn culturele ontmoetingsfunctie voor het dorp behouden kan worden.
ayh52jnq3gp1b6h66j4q5tr46
Carmiggelt en De Steeg: een allesomvattende verbondenheid
Simon Carmiggelt en het plaatsje De Steeg zijn onomstotelijk met elkaar verbonden. Via cabaretier Wim Kan belandde Carmiggelt eind jaren 50 in het fameuze hotel De Engel in De Steeg. Daar leerde hij ook de jonge ober Willem Hekkelman kennen wiens vader aan de overkant van de Engel Café – Pension Hekkelman exploiteerde. In 1961 namen Simon en Tiny Carmiggelt het besluit om een vaste kamer te nemen bij Hekkelman. Deze keuze werd mede ingegeven door het feit dat zoon Willem Hekkelman, samen met zijn vrouw Toos Fleming, de leiding over het bedrijf had overgenomen. Tot 1969 verbleven de Carmiggelts elke maand twee weken bij Hekkelman. Voor de bouw van het nieuwe Gemeenthuis werd helaas het pand van Hekkelman, en trouwens ook Hotel De Engel, afgebroken. De liefde voor De Steeg ging wel zover dat Simon en Tiny graag in het dorp wilden blijven en daarom huurden zij vanaf 1969 een kamer in het Wapen van Athlone. Ook met eigenaar Kees van Dijk ontstond een warme vriendschap en vertrouwensrelatie, net zo zeer als deze bestond met de Hekkelmans. Op 7 oktober 1986 vierde Simon Carmiggelt zijn73ste verjaardag in Athlone, zoals elk jaar met zijn vrouw Tiny, kinderen en kleinkinderen. In oktober 1987 was hij te ziek om zijn verjaardag in De Steeg te vieren. Hij overleed op 30 november 1987 in Amsterdam. Op 15 juni 1990 werd op initiatief van een aantal inwoners van De Steeg het beeld van Simon en Tiny Carmiggelt onthuld. Daar kon Tiny nog getuige van zijn. Enige maanden later overleed zij ook. De beelden van Simon en Tiny  Carmiggelt werden op 23 januari 2012 gestolen en twee dagen later in stukken teruggevonden in een schuur in Doesburg. Door verschillende akties van de Stichting Carmiggelt terug op Steeg i.s.m. de Steegse bevolking en de Gemeente Rheden werd er geld ingezameld om de beelden te restaureren. Door deze inzet konden de beelden precies een jaar na het stelen van de beelden weer worden teruggeplaatst op hun vertrouwde plek, deze kunt u met eigen ogen, op vijf minuten afstand van de RK Kerk, ervaren en bekijken.
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen