Open Monumentendag(en) 2014 “Op Reis”

RHEDEN/ROZENDAAL – De Open Monumentendag(en) zijn een van de grootste culturele evenementen van het land. Ook in Rheden en Rozendaal brengen ieder jaar veel mensen een bezoekje aan een gebouw of plek die normaal niet toegankelijk is voor publiek. Het vindt plaats op zaterdag 13 en zondag 14 september en het thema van 2014 is: Op Reis.

Gebouwen die een relatie hebben met treinverkeer, boten of auto’s worden met dit thema extra in het zonnetje gezet. Voor onze gemeenten is het een ideaal thema omdat hier van oudsher vele verkeersstromen samenkomen: de IJssel, oude tram- en treinlijnen naar alle richtingen, de Passage en het Apeldoorns Kanaal. Maar natuurlijk maken ook alle andere monumenten en bijzondere gebouwen gewoon onderdeel uit van het programma.
In ieder dorp is van alles te beleven. 
  • Zo moet u in Spankeren zeker een bezoek brengen aan De Luchte, van oudsher een aanlegplaats voor postkoetsen en wisselplaats voor paarden. 
  • In Laag Soeren zijn de Hervormde Kerk en Het Sprengenhus te bezoeken, hier is zeer veel informatie te vinden over de geschiedenis van het dorp.
  • In Dieren vindt de première plaats van twee bijzondere films over het dorp. 
  • In Ellecom is er een tentoonstelling over wegen in en rondom het dorp. 
  • Voor een lezing over het reizen langs de passage gaat u naar De Steeg
  • Het koetshuis van het voormalige landhuis Heuven in Rheden is zeker een bezienswaardigheid, niet in het minst vanwege de schitterende ligging op de stuwwal.
  • Velp heeft zoals alle jaren een bijzonder en origineel programma, en zet met onder andere het stationsemplacement, café Laros en de wijnhandel het dorp in de schijnwerpers. 
  • In Rozendaal zijn Landhuis van dichter Peter Génestet, De Herenkerk, Park en Kasteel Rosendael en Begraafplaats op het hof van Rosendael te bekijken en te beleven tijdens open Monumentendag 2014.
  • Ook een hoogtepunt zijn de historische stadsbussen die op zondag rijden tussen Arnhem, Velp en Rozendaal.
Kijk voor het totale programma op:
Klassendag 
Voorafgaand aan het weekeinde wordt de Open Monumenten Klassendag georganiseerd. Op vrijdag 12 september verzamelen maar liefst 600 leerlingen uit de gemeente zich op het station van de VSM. Een prachtige stoomtrein brengt de kinderen uit de groepen 7 en 8 naar het rangeerterrein in Beekbergen. Het wordt de drukste en gezelligste trein uit de rijke geschiedenis van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij!
Al met al weer genoeg te zien en te beleven, heel veel plezier!
open-monumentendag-2014-1
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Druk op de “Vind ik leuk”-button. Liever via Twitter? Druk op de “Follow”-button. Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen