Criminelen hebben ook een agenda

Foto:

Gelderland – Tijdens evenementen zijn vaak criminelen op pad om handig gebruik te maken van de omstandigheden, zoals de aandacht die mensen voor bijvoorbeeld een optreden of optocht hebben in plaats voor hun eigendommen. 

Bij evenementen gaan veel mensen gelijktijdig van huis voor het bezoek van een bijeenkomst of activiteit. Een uitgelezen moment voor criminelen om hun slag te slaan. Een goede reden om enkele preventiemaatregelen te nemen om de kans op diefstal van uw eigendommen te voorkomen.
Voorkom ’n woninginbraak 
Tijdens een festiviteit in een dorp of stad kan het voorkomen dat in meerdere woningen, straten of buurten niemand in huis aanwezig is; verderop is de bijvoorbeeld herdenking of feestelijkheid waar men bij wil zijn. Tref daarom uw maatregelen om te voorkomen dat u ongewenst bezoek krijgt door onder meer uw huis een bewoonde indruk te geven, deuren en tuinpoorten op slot te doen en ramen te sluiten.
Zakkenrollerij
Waar veel mensen bij elkaar zijn is het voor zakkenrollers ideaal om ongezien hun slag te slaan. Ze gaan op in de massa en voor u het weet is een portemonnee of smartphone weggenomen. Belt u in een mensenmassa, berg dan met aandacht uw telefoon op, waar een ander niet makkelijk bij kan.
Wees alert op onbekende personen die u proberen af te leiden door een duw of door u aan te spreken, bijvoorbeeld voor een vuurtje. De ervaring leert dat zakkenrollers vaak samenwerken, waarbij een dader zich concentreert op de afleidingsmanoeuvre en de ander zijn/haar slag slaat.
Waar kunt u op letten?
Wat kunt u doen of laten om een inbreker zo min mogelijk gelegenheid te geven? Hoe voorkomt u dat zakkenrollers er met uw portemonnee of smartphone vandoor gaan? Kijk voor dit soort praktische preventietips eens bij ‘onderwerpen’ op www.politie.nl.
Bel 112
Tijdens de evenementen surveilleert de politie veelal dan ook preventief in de woonwijken. Daarnaast wordt toezicht gehouden bij de evenementen. Ze hebben echter uw ogen en oren ook hard nodig. Bel daarom direct met 112 als u een verdachte situatie ziet in uw buurt of als u verdachte personen ziet rondscharrelen tijdens een evenement.
Dit vergroot de kans voor de politie om erger te voorkomen of na een diefstal een dader aan te houden. Voor alles zonder spoed, voor informatie en advies, kunt u bellen naar 0900-8844.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen