Zwembad Beekhuizen Anno 2015

VELP – Na jarenlange voorbereiding gaat het nu dan echt gebeuren. Het begin van de minimale sloop en bouw van een 6-tal woningen bij het voormalige zwembad Beekhuizen, dit zal op 1 oktober starten.

Een stukje cultureel erfgoed in een nieuw jasje.
Om de ringslangen,  planten, hagedissen en alle andere dieren te beschermen en om de bouwvakkers een overzichtelijke werkplek te geven is er afgelopen donderdag/vrijdag een hekwerk geplaatst en worden 40 centimeter hoge kunststof platen (gedeeltelijk) ingegraven tegen het hekwerk aangezet. Het hekwerk met amfibieplaten en doek moet er voor zorgen dat de dieren niet op de bouwplaats komen en werklieden niet de natuur vervuilen of verstoren.
rz68dccsn66y8opgypl5zkbom
Klein natuurparadijs
Het vroegere zwembad Beekhuizen, waar veel mensen zeer goede herinneringen aan hebben is nu een paradijs voor ringslangen, diverse soorten hagedissen, salamanders en nog veel meer. De (toekomstige) bewoners hebben veel respect voor deze natuur en zullen als ‘ringslangbewakers’ dit stuk natuurschoon koesteren en gezamenlijk onderhouden.
Bij de bouw van de woningen wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met de natuurlijke omgeving, zo veel mogelijk passend bij de natuur en de huidige staat van het zwembad en zijn omgeving.
vprtiagoyogcss2solx22k0wr
Het natuurterrein wordt zodanig ingericht dat zowel dieren als bezoekers welkom zijn. Er zijn broedhopen en overwinteringshopen in de vorm van wallen gemaakt waarin de ringslangen en andere dieren kunnen overwinteren, rusten en vluchten. Deze worden gemaakt van een mix van takken, bladeren en gras wat van het terrein zelf afkomt.
Beheer
Uit de vroegere zwembaden worden het overtollige riet en waterplanten verwijderd om kikkers en komend voorjaar ook weer de ringslangen, de ruimte te geven. Diverse zogenaamde zandbanken (zanderige stukjes land) worden onkruid vrij gemaakt en opnieuw voorzien van vers zand, vooral hagedissen houden hier erg van.
cu114u5xckcnfo1ewx8x691no
Bioloog
Een bioloog houdt de situatie nauwlettend in de gaten een zal nog een laatste check doen voor de start van de sloop- en bouwwerkzaamheden, om te kijken of er geen slangen, hagedissen en amfibieën op het bouwgedeelte achter gebleven zijn. Dezelfde bioloog informeert de bewoners en geeft tips en trucs over de inrichting van het leefdomein van onder andere de slangen.
Men hoopt dat de bouw en afwerking van de woningen voor de vakantie in 2015 klaar is, en de zes woningen dan bewoond kunnen gaan worden. De toekomstige bewoners hebben er zin in en zullen als groep dit gebied onderhouden, om er te mogen wonen is men verplicht tenminste één dag per week werkzaamheden te verrichten op het natuurterrein.
xk7ny3twtwun98q0u7927iajn
Bezoekers kunnen op het natuurterrein wandelen, indien gewenst met een gids. (openingstijd is zondag van 13.00 tot 16.00) Honden zijn niet toegestaan.
Wil je meer weten over dit unieke project?  De plannen en vorderingen kunt u vinden op:
http://broedplaats-beekhuizen.nl/
Klik op de bovenste foto voor meer foto’s
dwaea9gym2ejoqth10l9nw3aj
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen