Bezuiniging op huishoudelijke hulp domineert Rhedense begroting

DE STEEG – Het college van Rheden legt aan de gemeenteraad een sluitende meerjarenbegroting 2015-2018 voor. Hiervoor is een voorgesteld pakket van € 1.4 miljoen euro aan structurele bezuinigingen nodig.

Het relatief grootste deel van dit bedrag zit in de uitvoering van de wmo: er wordt voorgesteld 6 ton te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Daarnaast komt er 2.5 ton meer aan eigen bijdrages binnen dan vooraf begroot. Alle lokale voorzieningen in de gemeente Rheden blijven verder intact. 
Per 1 januari 2015 krijgen de gemeenten er een aantal taken bij: zorg aan langdurig zieken en ouderen, de uitvoering van de jeugdwet, de participatiewet en re-integratie van mensen met een arbeidsbeperking. Deze extra taken gaan niet gepaard met een evenredige verhoging van het budget vanuit het rijk. Er moet dus meer gedaan worden met minder geld. 
Uitgangspunt  in Rheden is dat de nieuwe taken uitgevoerd worden voor het geld dat er vanuit het rijk voor beschikbaar wordt gesteld. Dat geldt ook voor de wmo. Efficiencywinst moet gaan zitten in het verminderen van de vraag naar zorg door meer te kijken naar mogelijkheden om hulpvragen binnen het netwerk van inwoners op te pakken. Naast dit eigen-krachtprincipe moet ook meer marktwerking bij de inkoop van diensten de nodige besparingen opleveren. 
Wethouder Ronald Haverkamp:”De gemeente Rheden staat in de komende periode voor de uitdaging om meer met minder te doen. Het gaat hier om een grote wijziging van het stelsel. Dat vergt een inspanning van de gemeente, maar vooral ook van onze inwoners, maatschappelijke instellingen en zorgaanbieders. Ik denk dat het ontzien van de lokale voorzieningen daarbij een steun in de rug is. Dat geldt ook voor de daling van de lokale lasten. Gegeven de lastige omstandigheden ben ik daarom tevreden met deze begroting.”
Coalitie investeert in sport, toerisme en duurzaamheid
Een aantal gerichte investeringen vanuit het coalitieakkoord zijn ook verwerkt in de begroting. Het gaat om een totaal bedrag van 7.5 ton. Belangrijke posten hierbij zijn: de sportparken, recreatie en toerisme, gedeeltelijke afschaffing van betaald parkeren en maatregelen om een CO2-neutrale gemeente te worden. 

Lokale lasten structureel omlaag
De ambitie van het college om de gemiddelde lokale lasten omlaag te brengen met 5% blijft overeind in de nu gepresenteerde begroting. De hondenbelasting gaat in de voorstellen van het college wel met 10% omhoog. Er was hier sprake van een scheefgroei ten opzichte van het landelijke gemiddelde. 
De informatieavond over de meerjarenbegroting staat gepland voor 14 oktober. De gemeenteraad neemt 4 november een besluit. 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen