Nieuwe ouderenwerker bij Stichting VIVA Rheden

Foto:

RHEDEN – Enige tijd geleden is er bij VIVA Rheden een nieuwe ouderenwerker in dienst gekomen, zij is er speciaal voor de ouderen die woonachtig zijn in de dorpskernen Rheden en De Steeg.

Babs Heerschop is nog niet zo lang in dienst en is de jongste ouderenwerker binnen VIVA Rheden . Zij houdt, samen met buurtcoach voor Rheden en De Steeg, Jan Klein Ikkink, kantoor in de Rhederhof te Rheden. 
Hier heeft zij haar standplaats. Van hier werkt zij in de genoemde dorpskernen. Zij bezoekt mensen thuis, is aanwezig bij ouderenbijeenkomsten en brengt signalen van onderwerpen, die spelen in de gemeenschap, naar gemeente Rheden. 
Op donderdagmorgen heeft zij inloopspreekuur, waar mensen met allerlei vragen rond het ouder  worden en ouder zijn terecht kunnen.  De werkweek vult zij verder  met het adviseren van hen die met ouderen  werken. Dat heeft te maken met het feit dat zij een combifunctie heeft, die van ouderenwerker en  van ouderenadviseur.
dsc6205bewerkt-1
Een ouderenwerker organiseert geen activiteiten.   Wel kan deze behulpzaam zijn als er iemand of een groep iets voor ouderen wil organiseren of opzetten. Zij kijkt dan mee en schakelt waar nodig, haar netwerk in. Dat alleen al kan voldoende zijn, mensen op weg helpen. Hen zelf helder laten krijgen wat zij willen en hoe zij dit denken te bereiken. 
Een geheel andere insteek dus. Men is het van vroeger gewend dat er van alles georganiseerd en geregeld werd. Dat is nu niet meer zo. Dat houdt beslist niet in dat er niets meer kan. Het is alleen niet meer vanzelfsprekend dat er zaken geregeld  of voorzieningen aangeboden worden. Er wordt nu in plaats van aanbodgericht, vraaggericht gewerkt.
In haar werk als ouderenadviseur bezoekt Babs mensen. Dit doet zij op verzoek, doch ook een spontaan bezoek behoort tot de mogelijkheden. Soms komt zij ook  doordat buren,  of anderen een signaal afgeven dat er iets is met hun buur of kennis. Zij gaat dan in gesprek en biedt vooral een luisterend oor. 
Door goed verder te vragen helpt zij ook zaken helder te krijgen, wat men nu eigenlijk wil of waar het probleem ligt. Door haar uitgebreide netwerk en doordat er een overzicht is van wat er allemaal aan organisaties en activiteiten binnen het ouderenwerk zijn, kan zij goed adviseren. Zo nodig kan zij bemiddelen als een oudere niet zelf iemand durft of kan inschakelen. Samen een telefoongesprek voeren kan ook. 
Soms blijkt tijdens het gesprek dat mensen niet op de hoogte zijn van zaken. Als voorbeeld geeft zij aan dat er iemand aan gaf met de scootmobiel op pad te willen , maar dit niet alleen durfde. In zo’n geval wordt aangeboden dat er iemand komt om te leren rijden, en eventueel mee te nemen naar een scootmobielclub.  In een ander geval wilde een mevrouw van 86 jaar na een ziekenhuisopname weer onder de mensen komen. Door het aanbod van activiteiten in Rheden door te nemen is mevrouw zelfstandig naar de inloop van het Dorpshuis gegaan.
Mensen uit laten gaan van eigen kracht . Hulp aanreiken waar nodig, mensen helpen de eerste stap te zetten en hen zelf de regie laten houden, dat is waar Babs Heerschop voor gaat.
Contactgegevens :
Babs Heerschop, telefoon : 06-30623651 ( niet op woensdag), mail : [email protected]
Inloopspreekuur: 
Voor alle bewoners van het dorp Rheden en De Steeg. Elke donderdag tussen 9 en 11 uur in de Rhederhof, Worth Rhedenseweg  5
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen