Winter in het Nederlands Openluchtmuseum

Foto:

Het jaar 2014 is hard op weg het warmste jaar ooit gemeten te worden. Behoort de echte ouderwetse winter dan voorgoed tot het verleden? Niet in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem.

In het Openluchtmuseum komen van 29 november 2014 t/m 11 januari 2015 de winters uit onze geschiedenis tot leven. Met schaatsen en sleetje rijden, stamppot en stokvis. Vroeg onder de wol, met een kruik aan je voeten, terwijl ijsbloemen de ramen versieren. 
Nieuw deze winter is de tentoonstelling ‘Hooggeëerd Publiek – Komt dat zien, komt dat zien’. Hiermee geeft de circusgemeenschap een boeiend inkijkje in de lange, rijke traditie van het circus en de cultuur eromheen. 
Sinterklaas op bezoek
Op zaterdag 29 november om 11.30 komen Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek in het Openluchtmuseum. Ze hebben gehoord dat het circus op bezoek komt. Misschien leren de Pieten en kinderen nog wat leuke circus capriolen en natuurlijk binden ze de schaatsen onder. Iedereen is welkom. 
Nieuw: ‘Hooggeëerd publiek’
In 1795 bracht koorddanser Pieter Magito het circusvermaak naar Nederland. Hij danste met Friese doorlopers op het slappe koord. De tentoonstelling ‘Hooggeëerd Publiek– Komt dat zien, komt dat zien’ geeft een kijkje achter de schermen van het circusleven: van het vele reizen, het harde werken, het publiek en de spanning in de piste tot de speciale school voor circuskinderen. Wie deze tentoonstelling bezoekt kijkt met andere ogen naar het circus.
De tentoonstelling is gemaakt door de circusgemeenschap (Stichting Circus Cultuur) in nauwe samenwerking het Nederlands Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed (VIE). 
 
schaatsen-wimdeknegt
Help de warm water- en vuurverkoper – Winterspel
Lambertus heeft in het museumpark een winkeltje waar hij gloeiende kooltjes en warm water verkoopt. In de winters rond 1900 deden deze winkeltjes gouden zaken en dus heeft Lambertus hulp nodig. Museumbezoekers (jong en oud) mogen hem helpen, dagelijks van 13.00 – 17.00 uur.
Ons dagelijks leven in de winter 
Er is meer dan schaatsen en sleeën! Maak kennis met de geschiedenis van ons leven in de winter. Het museum is vol van activiteiten, geuren en verhalen over werk en eten, schaarste en overvloed, kou en kleding, vervoer en vrije tijd.
De winterkermis komt tot leven op het Zaanse Plein met een nostalgische rupsbaan voor de kleintjes, er is een Kop van Jut en bij de ‘Vroolijke Keuken’ gooi je oud serviesgoed aan gruzelementen. Ook is er weer de gezellige wintermarkt met ambachtelijke demonstraties een kruidentent waar we laten zien hardnekkige winterkwaaltjes bestreden werden. Bak een broodje boven het vuur op het Kindererf of speel oud-Hollandse caféspellen als sjoelen, ringwerpen en het hamertjesspel. Elk weekend en in de vakantie is het sfeervolle Zeeuwse kerkje gevuld met zang en muziek.
(Foto’s: Wim de Knegt)
Informatie 
Het is Winter in het Openluchtmuseum van 29 nov. 2014 t/m 11 jan. 2015. Dagelijks geopend m.u.v. 25 dec. en 1 jan. Op die dagen is het museum gesloten. Kijk voor openingstijden op www.openluchtmuseum.nl en voor concerten en activiteiten op www.openluchtmuseum.nl/agenda.
Entree: € 15,70 (13+), € 11,00 (4 t/m 12 jr.), Kinderen 0 t/m 3 jr. en houders van (Vrienden-) museumkaart hebben vrij entree. Gebruik schaatsen is gratis! 
Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4, Arnhem
026 357 61 11
www.openluchtmuseum.nl
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen