Vitesse archief uitgebreid en beter toegankelijk gemaakt

Foto:

REGIO – Het Gelders Archief heeft de afgelopen tijd heel veel moeite gedaan om het archief van Vitesse te verbeteren, bewerken en toegankelijker te maken. 

“Vitesse heeft brievenbus op kinderafdeling Rijnstate voor jongste fans”, “Documentaire ‘Veteranen van Vitesse’ in première”. Twee koppen uit een regionaal dagblad van de afgelopen week. De Arnhemse voetbalclub Vitesse haalt niet alleen met voetbalwedstrijden de pers, maar ook met allerlei andere activiteiten. Duizenden Arnhemmers en mensen in de omgeving van de Gelderse hoofdstad volgen het wel en wee van de club dagelijks en nieuws over Vitesse kan bij velen blijdschap, verdriet, opluchting, kwaadheid of andere emoties oproepen. Nog steeds verschijnen er boeken over de voetbalclub, zoals recent van Remco Kock Een Arnhemmer is niet voor Ajax en van Marcel van Roosmalen Schijt. Titels die tot de verbeelding spreken.
Verbeterd, nieuwe structuur, bewerkt en vernieuwd
Het is daarom niet vreemd dat het Gelders Archief het archief van Vitesse in zijn collectie heeft opgenomen. Recentelijk heeft collectiemedewerker en ‘archieftalent’ Anouk van den Berg dit archief verder bewerkt en de toegang gemoderniseerd: “Ik heb de oude toegangslijst verbeterd en een nieuwe structuur aangebracht. Bovendien is er een nieuw gedeelte aan toegevoegd en toegankelijk gemaakt”. Het nieuwe deel betreft vooral archiefstukken van na circa 1970 en was afkomstig van een actief bestuurslid van de voetbalclub.
Voetbalgeschiedenis van Vitesse in een notendop 
De Arnhemsche Voetbalclub Vitesse is opgericht in 1892 als cricketclub Vitesse. De naam ‘Vitesse’ betekent ‘snel’ in het Frans. Dit leek de oprichters wel een passende naam. Na de oprichting speelde Vitesse alleen vriendschappelijke wedstrijden. In 1894 ging de club mee doen aan de competitie van de Nederlandsche Voetbal Bond en werd de Paaschwei onder Elden gehuurd. In de jaren daarna heeft de club nog gespeeld op het middenveld van de wielerbaan op Klarenbeek en een stuk grond in Oud Monnikenhuize en later een stadion in Nieuw Monnikenhuize. In 1954 besloot het bestuur van Vitesse om betaald voetbal te gaan spelen. In 1956 werd de eredivisie en de eerste divisie in het leven geroepen. Vanaf 1982 liep het tussen de voorstanders van het betaald voetbal en de leden, die het opnamen voor de amateurs en de jeugd niet goed. Zo ontstond in 1984 ‘Stichting Betaald Voetbal Vitesse’ voor de professionals, en de ‘vereniging Vitesse 1892’ voor de amateurs. De thuiswedstrijden worden sinds 1998 gespeeld in het GelreDome en er wordt getraind op Papendal, waar begin 2013 een nieuw trainingscomplex in gebruik is genomen.
Deze korte geschiedenis is overgenomen uit de toegang van het archief. 
Ook bevinden zich vele historische foto’s van Vitesse in onze collectie: 
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen