A.R.T.Z. naam voor samenwerking tussen Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis en Ziekenhuis Gelderse Vallei

Foto:

REGIO – Drie ziekenhuizen in Gelderland hebben een alliantie gesloten op het gebied van complexe, medische zorg. De Gelderse ziekenhuizen werken al zo’n twee jaar samen bij operaties die relatief weinig voorkomen, zoals bij de behandeling van bepaalde vormen van long-, maag- en leverkanker. 

Uibreiding
In de komende jaren wordt deze samenwerking uitgebreid met andere vormen van zorg. In eerste instantie wordt de oncologische zorg van de drie ziekenhuizen samengevoegd onder de vlag van A.R.T.Z.. De plannen hiervoor zijn zodanig dat vandaag medewerkers en (zorg)partners van de ziekenhuizen worden geïnformeerd over de samenwerking en de nieuwe naam van de samenwerking: A.R.T.Z.; Alliantie Regionale TopZorg.
Gert de Bey, bestuursvoorzitter van Rijnstate: 
“Door de samenwerking gaat de kwaliteit van zorg in Gelderland verder omhoog. Dat komt doordat zorgverleners met elkaar kennis en ervaring delen, de hoogste standaard van elk ziekenhuis leidend is voor alle drie de ziekenhuizen en omdat er meer mogelijkheden zijn voor wetenschappelijk onderzoek en innovaties. Dat betekent dus kwaliteitswinst voor de patiënt:  Topzorg in zijn eigen regio.” 
Bestaande samenwerking
In 2012 zijn de drie ziekenhuizen gestart met samenwerken bij kankeroperaties die relatief weinig voorkomen. Deze operaties zijn in een of twee van de drie ziekenhuizen geconcentreerd. Doordat de oncologisch chirurg en zijn operatieteam de ingreep vaker uitvoeren, worden zij er vaardiger in en dat komt de resultaten ten goede.  Het stellen van de diagnose, het bespreken van het behandelplan en de nabehandeling vindt plaats in het eigen ziekenhuis van de patiënt.
A.R.T.Z. Oncologisch centrum
Het eerste onderdeel van de samenwerking is het A.R.T.Z. Oncologisch centrum. Bestuurders en medisch specialisten van de ziekenhuizen hebben een visie en ambitie ontwikkeld voor deze samenwerking. De eerste behandelingen die hieronder vallen zijn die voor borstkanker, longkanker, urologische kanker en maag-, darm- en leverkanker. Per kankersoort werkt een multidisciplinair team aan het uniformeren en verder afstemmen van de behandeltrajecten. 
Beste zorg
Voor de patiënt en huisarts blijft de eerste ingang in principe gewoon het eigen ziekenhuis. Specialisten van alle betrokken disciplines uit drie ziekenhuizen bespreken in een multidisciplinair overleg van A.R.T.Z. de situatie van de patiënt en de behandelplannen. Om voor iedere patiënt in de regio de beste zorg te kunnen garanderen, kan het voorkomen dat patiënten voor (een deel van) de behandeling verwezen worden naar een andere A.R.T.Z.-locatie. 
Dat kan dus in Rijnstate, Slingeland Ziekenhuis of Ziekenhuis Gelderse Vallei zijn, net als nu reeds gebeurt met patiënten die een aandoening hebben die weinig voorkomt en complex is. De eigen specialist en een vast contactpersoon blijven altijd betrokken bij de behandeling.
samenwerkende-ziekenuizen
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen