Gemeente Rheden voorziet voor het jaar 2015 een tekort van € 1,5 miljoen

GEMEENTE RHEDEN – Vanaf 2015 krijgt de gemeente Rheden er voor € 26 miljoen aan nieuwe taken bij op het gebied van zorg, jeugd en werk. Het budget wordt niet met hetzelfde bedrag verhoogd, maar gaat gepaard met kortingen van het rijk.

Hierdoor ontstaat voor het jaar 2015 een tekort van € 1,5 miljoen op de gemeentebegroting. Dit tekort kan met bestaande middelen en een bijsturing van budgetten worden opgevangen. Maar voor de periode tot en met 2018 blijft er een tekort over van ongeveer € 2,9 miljoen structureel.

Omvang tekort niet zeker
De omvang van de bezuinigingen is nog niet 100% zeker. Het betreft schattingen aan de hand van informatie die op dit moment beschikbaar is. Nog niet bekend is hoeveel geld het rijk de komende jaren precies uitkeert aan gemeenten. Ook de financiële gevolgen van het uitvoeren van de nieuwe taken zijn nog niet duidelijk.

Raad besluit in februari over begroting 2015
De gemeenteraad gaat de voorstellen om het tekort voor 2015 te dekken in februari nog definitief vaststellen.

Bezuinigingen opvangen door andere manier van werken en inkopen
Naast de korting op budgetten vanuit het rijk voor de nieuwe zorgtaken zijn er nog twee oorzaken voor de oplopende tekorten: een nieuw verdeelsysteem voor bijstandsuitkeringen en de oplopende tekorten bij het werkvoorzieningschap Presikhaaf.

Wethouder Ronald Haverkamp:
”Doel is om de bezuinigingen voor de langere termijn zoveel mogelijk op te vangen door een andere manier van werken en een andere manier van inkopen binnen de domeinen zorg, jeugd en werk. Maar: uiteindelijk zijn ook bezuinigingen op andere terreinen niet uitgesloten. Let wel: Voor een operatie als deze hebben we niet eerder gestaan. De onzekerheden zijn nog groot; we bereiden ons voor met de kennis die we hebben op dit moment, en passen plannen aan als er nieuwe informatie beschikbaar komt”.

Sluitende meerjarenbegroting is einddoel
In de periode juni-juli wordt in de voorjaarsnota een voorstel voor een sluitende meerjarenbegroting gepresenteerd aan de raad. Er is dan meer inzicht in wat de uitvoering van de nieuwe taken kost. En: wat de nieuwe manier van werken en inkopen oplevert.
In november moet dit uiteindelijk leiden tot een raadsbesluit over de meerjarenbegroting.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen