Lous stelt voor: Prins Carnaval

Foto: Lous stelt voor, rheden.nieuws.nl

GEMEENTE RHEDEN – Over een paar weken is het zo ver. Mensen zijn verkleed en vieren feest. De verschillende optochten in de gemeente Rheden komen voorbij. Voor vele betekent Carnaval drie dagen non stop feesten, maar voor de leden van een carnavalsvereniging is het een periode waar zij al maanden naartoe hebben geleefd.

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Er wordt het begin van het vasten mee gevierd. Om het vasten goed te kunnen ‘overleven ’wordt in de dagen voor Aswoensdag feest gevierd, namelijk Carnaval. Omdat het zuiden van Nederland nog overwegend katholiek is, of een katholieke achtergrond heeft, wordt Carnaval daar het meest gevierd. Maar vergis je niet, hier in de gemeente Rheden, kunnen ze er ook wat van.

Zes carnavalsverenigingen
Wij hebben maar liefst zes carnavalsverenigingen in de gemeente Rheden. De leute Bröyers (Velp), De Blaospiepkes (Velp), De Narrenkap (Velp), De Heiknüüters (Rheden), De Nölers (Dieren) en De Deurdauwers (Dieren/Laag Soeren).

Prins Carnaval
Elk jaar wordt er door elke carnavalsvereniging een prins uitgeroepen. Prins Carnaval is een gekozen ceremoniemeester, die voorafgaand en tijdens Carnaval een belangrijke rol speelt binnen de plaats en carnavalsvereniging waar hij prins van is.

Prins John
John Farkas en Hetty Niemeijer- Wolfert vormen het prinsenpaar van carnavalsvereniging De Heiknüüters. Ze wonen in Rheden. Gezamenlijk hebben zij vier kinderen, een schoondochter en kleinkind. John is al dertien jaar adviseur bedrijfsvoering in een onderwijsinstelling. Naast zijn fulltime baan is hij onder andere assistent trainer bij VV Rheden. Hetty werkt al meer dan veertig jaar bij gemeente Rheden.

559631_796207467087977_1343859603440427217_n

John Farkas en Hetty Niemeijer-Wolfert. Het Prinsenpaar van De Heiknüüters uit Rheden.

Ridder in de orde van de Rhedense Leeuw
In Rheden wordt ieder jaar de ‘Ridder in de orde van de Rhedense Leeuw’ gekozen door de carnavalsvereniging. Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan iemand die zich voor lange tijd belangeloos heeft ingezet als vrijwilliger, op welk gebied dan ook. In 2009 kreeg Hetty deze onderscheiding omdat zij zich geruime tijd heeft ingezet bij gymnastiekvereniging WIK en voetbalvereniging VV Rheden. John en Hetty leerden hierdoor de carnavalsvereniging kennen en zijn meteen lid geworden.

Prins Niels
Niels Gabriël en Jobien Janssen vormen het prinsenpaar van carnavalsvereniging De Narrenkap. Zij wonen samen in Duiven. Jobien zit in haar derde jaar van de opleiding Toegepaste Psychologie en Niels is manager bij Brasserie Hugo’s. Vanaf zijn 15e loopt de horeca als een rode draad door zijn leven, net als de Narrenkap.

Nar
Via ouders van vrienden werd hij op zijn 15e lid van De Narrenkap. “Het duurde een jaar voordat ze daar zagen dat ik een echte losbol ben. Zij hebben mij toen nar gemaakt, heerlijk vond ik dat. De Narrenkap is nogal een club van protocollen en regels en ik mocht er als nar lak aan hebben. Daarna heb ik zo’n beetje alle functies bekleed binnen de carnavalsvereniging die je maar kunt bedenken”, aldus Niels.

Ze kon er niet meer onderuit
Jobien is geboren in Limburg en kende het carnaval dus goed. “De muziek vond ik vreselijk. Verkleden vind ik wel leuk, maar niet als het moet. In de carnavalsperiode ging ik altijd op wintersport”, zegt ze. Toen Jobien in Arnhem ging studeren leerde zij Niels kennen. Toen kon ze er niet meer onderuit, ze moest en zou meegaan naar De Narrenkap. “In November was mijn eerste echte avond. Ik kende er bijna niemand, maar ik heb mij goed vermaakt. Iedereen was heel hartelijk en wilde mij leren kennen. Ik dacht; wat een leuke club!”

xs3bhaqgl3fg8zlm6arkuq84y

Niels Gabriël en Jobien Janssen. Prinsenpaar van De Narrenkap uit Velp. © Foto Ingrid Hagen – Pietersma

Zomer 2014
John: “Ik heb ooit eens gezegd dat het mij wel wat leek om Prins Carnaval te worden, in het jaar dat ik 50 word. Dat hebben ze onthouden. In de zomer van 2014 werd ik gepolst of ik Prins wilde worden. Hetty en ik hebben verschillende gesprekken gehad met de prinsencommissie. Na goed overleg hebben wij besloten het nieuwe prinsenpaar te worden.”

Overtuigd
Van Niels was al jaren bekend dat hij graag Prins Carnaval wilde worden. Maar toen de prinsencommissie daadwerkelijk voor de deur stond, wist hij bijna niet hoe hard hij de deur wilde dichtgooien. “Al die tijd zag ik er alleen maar de leuke kanten van, maar als je er ineens serieus over gaat nadenken, dan besef je dat er wel iets meer bij komt kijken”, vertelt Niels. “Maar ik wist al snel dat ik dit echt wil en vervolgens werd het hele team ingezet om Jobien te overtuigen. Het heeft wat moeite gekost, maar uiteindelijk zei Jobien enthousiast: Dit wil ik ook!”

Groot geheim
Tot aan het moment van de officiële bekendmaking is het een groot geheim wie de nieuwe Prins is. Het is een sport geworden onder de leden om vooraf te raden wie het is. John: “Voor de bekendmaking moet alles stiekem. Er is zoveel te regelen en te bespreken, dat het een hele klus is om alles geheim te houden.”

Smoesjes
“ Zo gingen wij bijvoorbeeld niet met de auto naar een afspraak, uit angst dat onze auto werd herkend.” Hetty had best moeite met al dat stiekeme gedoe. Ze zegt: “Ik vond het lastig om het niet aan mijn zoon te vertellen. Een halfjaar lang heb ik heel wat smoesjes gebruikt. Toen wij de kinderen vertelde dat wij het nieuwe prinsenpaar waren, vond iedereen het hartstikke leuk.”

Elfde van de elfde
Op 11 november, de elfde van de elfde, begint precies om 11:11 het carnavalsseizoen. De reden van deze datum ligt bij het getal 11, dat wordt gezien als het gekkengetal. Officieel duurt Carnaval dit jaar van 15 tot en met 17 februari, maar tussen 11 november en het eigenlijke feest vinden al tal van festiviteiten plaats, vooral in de laatste weken voor Carnaval.

Prinsentreffen
Bij carnavalsvereniging De Blaospiepkes in Velp werd dit carnavalsseizoen het Prinsentreffen gehouden. Op deze avond komen alle leden van alle carnavalsverenigingen uit de gemeente Rheden samen. Door het spelen van spelletjes leren zij elkaar (beter) kennen. John: “Mijn complimenten aan De Blaospiepkes, zij hebben het erg leuk opgezet.” Bij elkaar opgeteld hadden Hetty en John de meeste punten behaald en wonnen daarmee de beker. Niels: “ Er is ook een Prinsentreffen in Arnhem geweest waar we cupcakes moesten bakken. Uiteraard hebben wij gewonnen, want Jobien kan dat met haar ogen dicht!”

DSC09684

John en Hetty met de winst

Serieuze taak
Als prinsenpaar heb je een grote verantwoordelijkheid. Je moet aanwezig zijn bij alle bijeenkomsten. Je bent een jaar lang het uithangbord van je carnavalsvereniging, dus je moet je taak uiterst serieus nemen. John: “Het is een hoop geregel en je moet alles zorgvuldig plannen. Gelukkig hebben wij veel inspraak. Of het verveelt? Wel nee, wanneer ik mijn pak aan trek is het al leuk.” Voor Jobien betekent het dat zij dit jaar niet op wintersport kan gaan en voor Niels is het lastig dat hij dit jaar geen verschillende dingen kan doen. Maar ze hebben het er allemaal voor over.

De gezelligheid dragen
“Je staat in de spotlights en er worden continu foto’s gemaakt, daar moet je bewust van zijn. Je hoort je te gedragen. Daarnaast probeer je alle leden te motiveren, te bedanken en hier en daar een rondje te geven. Als het stil valt moet ik de boel weer aan de gang krijgen. Ik draag de gezelligheid.”, zegt Niels. “Jobien heeft mij weleens gevraagd wat zij nou eigenlijk moet doen. Zitten en mooi zijn, grapte ik toen.”

Flinke kostenpost
Als prins geef je verschillende rondjes en moet je onderscheidingen en kleding laten maken et cetera. Een deel wordt door de carnavalsvereniging betaald, maar er blijft een flink bedrag over voor het prinsenpaar. “Maar het levert je ook een hoop op. Je sociale omgeving wordt (nog) groter. En je hebt de eeuwige roem”, zegt John.” Niels vult aan: “Ik zie het als een feest van geven en je krijgt zoveel warmte terug van je club.”

Festiviteiten
Met zoveel verschillende festiviteiten bij de carnavalsverenigingen heb je een hoop om naar uit te kijken. “Ik heb heel veel zin in Rheejes Vermaeck”, zegt John. “Het schijnt heel leuk te zijn.” Hetty kijkt het meest uit naar het kindercarnaval, vanwege haar kleindochter en de jeugdprins en – prinses uit de familie. Niels geniet tijdens de mooie uitstapjes naar Duitsland en kijkt uit naar Rosenmontag.

Rosenmontag
“Rosenmontag (16 februari) is de dag der dagen. Wij, als prinsenpaar, geven dan 11 onderscheidingen aan leden, die het volgens ons verdienen. Jobien en ik zijn druk bezig met een lijstje. Wij kijken vooral naar inzet, want dat vinden wij heel belangrijk. Wij zullen de leden die het meest in de schaduw staan, op deze dag in het zonnetje zetten”, vertelt Niels. Aansluitend hebben de leden een diner en duiken ze de kroeg in. “Ik doe mijn bijnaam; Prins After party, eer aan.”

Vakantie
Naast al die bijeenkomsten en festiviteiten hebben ze ook nog een baan. “Als het straks écht Carnaval is, heb ik vakantie”, zegt John. “Ik heb vrije dagen opgespaard, zodat ik anderhalve week vrij ben, anders trek ik het echt niet.” Ook Niels geeft aan dat werk een van de grootste obstakels was, zeker omdat hij in de horeca zit. “Ik heb het daarom goed moeten overleggen met mijn baas. Gelukkig staat hij er achter en krijg ik deze kans”, zegt hij.

Carnavalsoptocht
Al jaren komen de vrienden van het voetbal voor de optocht fruhshoppen bij John en Hetty. John: “Dan verbouwen we het hele huis. We hoeven hier alleen maar een pad uit te lopen en dan komt de carnavalsoptocht al voorbij. Tuinstoelen, muziek, alles nemen we dan mee. Nu ik Prins ben kan ik dat niet organiseren, omdat ik voor het eerst zelf op een wagen sta.” Door De Narrenkap wordt er een wagen speciaal voor Jobien gemaakt. “Doorgaans maken ze iets wat te maken heeft met de prinses, ik ben heel benieuwd”, zegt ze.

Niels & Jobien

Niels en Jobien

Carnavalskrakers
Carnaval is niet compleet zonder echte carnavalskrakers. “Om te voorkomen dat ik de muziek straks niet meer kan aanhoren, combineer ik carnavals-en feestmuziek”, zegt Niels. Bij De Narrenkap is het een traditie dat er een lied voor en over de prins wordt gemaakt. Alleen de melodie mag de Prins bepalen. Niels heeft gekozen voor de melodie van het nummer ‘laat de zon in je hart’ van Rene Schuurmans. “Ik hoor dat lied dus continu. En ik heb het geluk, of de pech, het is net hoe je het bekijkt, dat het nummer standaard in het repertoire van het dweilorkest zit.”

(Voor)oordeel
Er zijn mensen met een (voor)oordeel over Carnaval. “Mensen denken dat het alleen maar draait om vrouwen en zuipen, maar dat is echt niet zo”, zegt John. “Natuurlijk wordt er gedronken, maar wij zijn het visitekaartje van onze vereniging. Dat betekent dat ik soms ook een sinas bestel.”Het gaat vooral om de gezelligheid en het samenzijn. Mensen die zich niet weten te gedragen, zijn vaak niet lid van een carnavalsvereniging.

Gezelligheidsvereniging
“Bij De Narrenkap draait het niet alleen om Carnaval, daarom spreek ik eerder van een gezelligheidsvereniging, dan van een carnavalsvereniging”, zegt Niels. “Ook buiten het carnavalsseizoen komen de leden regelmatig bij elkaar. Zo organiseren wij altijd een gezelligheidsrit. Je krijgt een boekje met een route en vragen mee, en dan ga je op pad. De dag sluiten we af met een barbecue.”

Geweldig carnavalsseizoen
Iedere carnavalsvereniging in de gemeente Rheden heeft een hechte groep leden. Iedere vereniging heeft zijn eigen charme, maar je kunt bij alle zes een hoop plezier beleven. Er is absoluut geen strijd. “John is een hele leuke kerel en een hele goede prins voor zijn vereniging. Het is trouwens overduidelijk dat hij Jobien de leukste vindt van ons twee”, zegt Niels met een knipoog. “Ik had gelijk een klik met Niels. We kunnen heerlijk flauwekullen samen. Ik ben er van overtuigd dat dit een geweldig carnavalsseizoen gaat worden, voor ons allemaal”, zegt John enthousiast.

Informatie
Kijk op de site van de verschillende carnavalsverenigingen voor alle festiviteiten en locaties.
De Heiknüüters (Prins John en Prinses Hetty) www.cvdeheiknuuters.nl
De Narrenkap (Prins Niels en Prinses Jobien) www.cvdenarrenkap.nl
De Leute Bröyers (Prins Pascal en Prinses Sabine) www.deleutebroyers.eu
De Blaospiepkes (Prins Gijs en Prinses Melissa) www.blaospiepkes.nl
De Nölers (Prins Aschwin en Adjudant Dylano) www.denolersdieren.nl
De Deurdauwers (Prins Ton en Prinses Jacqueline) www.deurdauwers.nl

Alaaf!

Ondertekening Lous

 

Volg Lous

———————————————————————————————————————-
Lous heeft ook een nieuwsbrief! http://www.lousnieuwsbrief.nl

Altijd al eens afgevraagd wat er gebeurt achter de schermen van een bedrijf? Of hoe een gemiddelde werkdag er uit ziet? Of wat die leuke vrijwilliger bij u in de buurt nu eigenlijk voor werk verricht? Tip dan onze redactie en wie weet ziet u uw idee terug in deze rubriek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen