Grootschalig verbouwen van hennep voorziet in vraag bedrijfsleven

Foto:

REGIO – Op woensdag 4 februari wordt in Arnhem de Green Deal Natuurvezels ondertekend, wat de aftrap betekent van vier natuurvezelpilots. De ambitie: nieuwe rendabele vormen van samenwerking op basis van de potentiële marktvraag naar regionale akkerbouwmatige productie van hennep en vlas.

Alle veertien deelnemende partijen tekenen de intentieverklaring voor deze samenwerking, die wordt gefaciliteerd door de Rijksoverheid en de Provincie Gelderland.

De pilots richten zich op veevoer, textiel, bouwmaterialen en composieten. De pilot veevoer is gericht op het telen van vezelhennep als ruwvoer voor melkkoeien, de pilot textiel zet in op de toepassing van bastvezel van hennep als grondstof voor textiel, met de pilot bouwmateriaal willen de deelnemers een verdienmodel ontwikkelen voor de productie en afzet van hennepblokken als bouwmateriaal en de pilot composieten heeft betrekking op het ontwikkelen van nieuwe verdienmodellen voor composietmaterialen op basis van natuurvezels.

Hennepplantages De ondertekening van de Green Deal Natuurvezels vindt plaats in restaurant De Waard op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. De eerste tests met hennepplantages voor de textielindustrie vonden plaats op IPKW en werden uitgevoerd door het in incubator de Greenhouse gevestigde StexFibers, in samenwerking met exploitant van hennepteelt Pantanova en innovatiecentrum Texperium.

Momenteel staat op IPKW een zogenaamde stoomexplosie-installatie, die ruwe vezels van de hennepplant verwerkt tot een verspinbare vezel voor de textielindustrie.

Kevin Rijke, kersvers directeur van IPKW, over de Green Deal Natuurvezels:
“De combinatie van innovatie en duurzaamheid past bij ons park. Wij worden enorm blij van dit soort nieuwe toepassingen en nieuwe materialen en dragen de samenwerking een warm hart toe.”

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen