Velpse stationschef op zoek naar oldtimer voertuigen

VELP – Voor zondag 14 september nodigt de Velpse stationschef oldtimer fietsen, brommers, koetsen, auto’s, vrachtauto’s en bussen uit om te komen naar de parkeerplaats van het Velpse treinstation. Tussen 12.00 uur tot ongeveer 17.00 uur kunnen oldtimer voertuigen verzamelen op en rond het NS station in Velp. 

Route
Er is een mogelijkheid om op eigen gelegenheid een route te rijden langs de Rhedense monumenten. Het leukste is dat publiek en rijders van elkaars voertuigen kunnen genieten. 
b4zxhhf85sij5k40a69kyfjs0
Met het thema ‘Op reis’ verbreedt de Open Monumentendag horizonten. Het thema brengt  verschillende vormen van reizen voor het voetlicht: vervoer per weg, spoor, lucht, water. Het is een dynamisch thema en legt de verbinding tussen monumenten, mobiel erfgoed en historische infrastructuur. 
Het thema brengt  verschillende vormen van reizen voor het voetlicht: vervoer per weg, spoor, lucht, water. Het is een dynamisch thema en legt de verbinding tussen monumenten, mobiel erfgoed en historische infrastructuur. 
oxe59fqxbjq4q1tnwcagpppwm
2014 is een belangrijk jaar voor het reizen per spoor: 175 jaar geleden reed de eerste trein, 150 jaar geleden reed de eerste tram, 100 jaar geleden vloog de eerste commerciële passagiersvlucht.  2014 is uitgeroepen tot het Jaar van Mobiliteit en Mobiel Erfgoed, mede de aanleiding voor de Stichting Open Monumentendag om dit jaar voor het thema Op reis te kiezen.
Het eens zo fraaie station Velp, in Chaletstijl, met bijgebouwen, bestaat helaas niet meer. De organisatie van Museum is daarom door de Rhedense Monumenten-commissie gevraagd om het verhaal bij het voormalige emplacement (links van de huidige parkeerplaats NS Station, Stationsplein Velp) te vertellen en te illustreren met afbeeldingen en een film van o.a. een interview. 
Hiervoor is het gedeelte emplacement grondig aangepakt en hebben diverse partijen vrijblijvend bijgedragen aan het toonbaar maken van het gedeelte emplacement. Hier kunnen kinderen en volwassenen een aantal opdrachten doen waardoor de historie wat tastbaarder wordt. De eigenaar van het emplacement, de NS, heeft speciaal voor de activiteiten toestemming gegeven.
 
Programma:
Zaterdag 13 sept., Stationsplein; 12.00 tot 16.30 uur. 
  • 12.00 uur onthulling van een blijvende verrassing voor Velp!
  • De organisatie van Museum Velp vertelt het verhaal van het station en emplacement in Velp a.d.h.v. afbeeldingen, een film en verhalen. 
  • Tevens kunnen kinderen en volwassenen leuke opdrachten doen die de historie van de plek tastbaar maken. 
Zondag 14 sept., Stationsplein; 11.00 tot 16.30 uur. 
  • Vergelijkbaar programma als op zaterdag. Met aanvulling van;
  • Aanwezigheid van mobiel erfgoed; Klassieke fietsen, brommers, motoren, auto’s, bussen, vrachtwagentjes etc. zijn van harte uitgenodigd om te verzamelen op het parkeerterrein bij het station.
  • Halteplaats historische stadsbus 22 (alleen op zondag), deze zal een route rijden door een deel van Arnhem, door Rozendaal en Velp. 12.25 uur zal deze voor het eerste stoppen op de P plaats van het station. Vervolgens verder via een dienstregeling.
x6hiz66og16wyhhqu2yhmzbag
Indien het noodweer is zullen deze activiteiten niet of in zeer beperkte mate doorgang vinden. Door deze activiteiten is, met toestemming van de NS, de P plaats zeer beperkt toegankelijk!
Elke gemeente zal zijn eigen draai aan het thema geven en overal in Nederland zal dat in het weekend van 13 en 14 september 2014 verrassende openstellingen en activiteiten opleveren. In Velp is dit het voormalige emplacement en de verhalen van toen en nu door de stationschef!
ctr81pf5j8bkiuo3f9etcp0lr
(Foto boven: Velpsche Courant)
Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws via Facebook? Klik HIER en druk op “Vind ik leuk”. Liever via Twitter? Volg ons via @HetRhedenNieuws
Klik HIER wanneer u zich wilt aanmelden voor de nieuwsbrief.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen