Arnhemse startup CATO Engineering haalt CO2 uit rookgassen

Foto: www.greenhouse-arnhem.nl

REGIO – De Arnhemse startup CATO Engineering heeft een kooldioxide (CO2) terugwinninginstallatie ontwikkeld waarmee CO2 uit rookgassen wordt gehaald, dit gas is weer voedsel voor paprika’s. Met deze installatie wordt voorkomen dat broeikasgassen in de atmosfeer terecht komen. In plaats daarvan worden deze gassen hergebruikt.

Het project, dat zorgt voor een verduurzaming van de tuinbouw, wordt financieel ondersteund door het Ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw. Het project wordt uitgevoerd in het kader van het programma Kas als Energiebron.

CATO plaatst haar eerste installatie bij Vink Sion, een Fries tuinbouwbedrijf met een houtgestookte elektrische centrale. Hierbij worden houtsnippers omgezet in duurzame elektriciteit en warmte. De elektriciteit wordt als groene stroom verkocht en de warmte wordt gebruikt voor het verwarmen van de kassen.

Toepassing
Vink Sion kweekt paprika’s en gebruikt CO2 dosering om de kweek te bevorderen. Op dit moment wordt hiervoor vloeibare CO2 gebruikt. Na de inbedrijfstelling van de nieuwe installatie wordt dit vervangen door zelfgeproduceerde CO2, die wordt afgevangen en vervolgens wordt opgenomen door de paprika’s, waarmee het niet in de atmosfeer terecht komt. Bovendien wordt zo energie bespaard die normaal nodig is voor het vloeibaar maken en tot hoge druk comprimeren van de CO2.

Het is de bedoeling om de technologie na de eerste tests ook toe te passen bij andere tuinders.

Over CATO
CATO Engineering is een nieuw bedrijf bestaande uit medewerkers uit de procesindustrie. CATO is gevestigd in de Greenhouse in Arnhem en is actief op gebied van CO2, waterstofsulfide (H2S) en geurverwijdering, met behulp van zelfontwikkelde technologieën. Toepassingen zijn te vinden in afgasreiniging en het produceren van biogas. Kijk voor meer informatie op www.catoengineering.com.

Over Greenhouse
Stichting Greenhouse is een incubator gespecialiseerd in cleantech (energie- en milieutechnologie). Greenhouse ondersteunt ondernemingen in de start- en groeifase en helpt startups van een idee naar een succesvolle en onafhankelijke onderneming. De Greenhouse is gevestigd op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) in Arnhem. Kijk voor meer informatie op www.greenhouse-arnhem.nl.

Lees ook: Sneeuw of geen sneeuw?

Cato0

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen