Bioscoopbonactie voor jonge mantelzorgers

GEMEENTE RHEDEN/Rozendaal – Een broer met ADHD? Een moeder met een chronische longaandoening? Een vader met een alcoholverslaving? Een zus met een eetstoornis? In Nederland groeit 1 op de 4 jongeren op met een gezinslid die langdurig (psychisch) ziek, verslaafd of gehandicapt is. Veel jongeren praten niet over de thuissituatie, ook al maken zij zich zorgen. Sommigen schamen zich en denken dat ze de enige zijn. Andere jongeren vinden dat ze het alleen op moeten lossen.

“Mijn moeder heeft chronische rugklachten en mijn vader is voor zijn werk langere tijd van huis. Daarom help ik mijn moeder vaak in het huishouden. Soms maak ik mij ook zorgen als ik op school zit. Er is dan niemand thuis om mijn moeder te helpen”.

“Mijn broertje heeft autisme. Logisch dat er meer aandacht uitgaat naar mijn broertje. Het valt soms niet mee, vooral als mijn broertje boos is. Maar meestal is het leuk om samen te zijn”.

Veel van deze jonge mantelzorgers vinden het vanzelfsprekend om te zorgen voor hun zieke gezinslid. Zij hebben vaak meer verantwoordelijkheden en zorgen dan leeftijdsgenoten. Het is daarom belangrijk dat de omgeving weet wat er in de thuissituatie speelt en bij kan springen als de zorgen voor een jongere te veel worden. Het is goed om dan te weten waar je terecht kan voor hulp en ondersteuning. Voor informatie en advies kunnen mantelzorgers terecht bij MVT Rhedens/Rozendaal (organisatie voor Mantelzorg en Vrijwillige Thuishulp Rheden en Rozendaal), tel. 026-3707070 of [email protected].

Nomineer voor een bioscoopbon

MVT Rheden/Rozendaal vindt het belangrijk dat er meer begrip en erkenning komt voor de jonge mantelzorgers. In samenwerking met Indigo en Het Rhedens Rozendaal is daarom voor de tweede keer de bioscoopbonactie georganiseerd. Alle leerlingen van de onderbouw hebben een mentorles gehad over het thema ‘Jonge mantelzorgers”. Na afloop konden zij een jonge mantelzorger nomineren voor een bioscoopbon. Het Rhedens Rozendaal wil op een positieve manier aandacht te besteden aan de bijzondere inzet die deze leerlingen thuis leveren. Inmiddels zijn er 9 jonge mantelzorgers in het zonnetje gezet.

Voor de inwoners van de gemeenten Rheden en Rozendaal zijn nog enkele bioscoopbonnen voor jonge mantelzorgers beschikbaar. Dus wilt u als ouder ook een compliment geven aan uw zoon/dochter voor alle inzet thuis, dan kunt u contact opnemen met MVT Rheden/Rozendaal (026) 3707070 of met Indigo (026) 3124483.

jongemantelzorgers

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen