70 jaar bevrijding Velp en Rozendaal ”Herdenken en Vieren”

Foto: Bevrijdingsoptocht, Herdenken en Vieren

Vol van angst en spanning beleefden duizenden Velpenaren en Rozendalers de laatste weken voor de Bevrijding in april 1945. En toen op 16 april, ’s morgen vroeg om 6.10 uur de eerste Canadezen en Engelsen de dorpen binnenkwamen, werden die Bevrijders met gejuich binnengehaald en overladen met bloesemtakken en tulpen uit ieders tuinen.

Feestelijke intocht
Met bloesemtakken en met tulpen gaat Velp dat op zaterdag 18 april 2015, na 70 jaar, nog eens herhalen, als de 50 Historische Militaire Voertuigen uit 1940-1945 van de leden van Keep Them Rolling wederom de Hoofdstraat binnenrijden. Als een feestelijke herinnering voor alle ouderen die de Bevrijding van Velp hebben meegemaakt en als feest-met-een-ernstige ondertoon voor alle kinderen. En natuurlijk als een ouderwets gezellig Bevrijdingsfeest voor iedereen uit Velp en Rozendaal en omgeving.

De herdenkingen en de festiviteiten zijn voor iedereen gratis toegankelijk, mede dank zij diverse sponsors, en worden georganiseerd door Stichting Velp voor Oranje en het Comité 4 Mei Velp, samen met vrijwilligers van diverse Velpse verenigingen en alle basisscholen.

Tekeningen ophangen in Villapark

Het Velpse Bevrijdingsfeest begint, zoals alle jaren op 16 april, als om 8.30 uur ’s morgens bloemen worden gelegd bij het Bevrijdingsmonument in de Egmondstraat en vervolgens om 9.00 uur de vlag wordt gehesen en de Vrijheidsklok wordt geluid bij het Herdenkingsmonument in het Villapark.

Onderduiken
De officiële herdenking en de start van het Bevrijdingsfeest is ook bij het Herdenkingsmonument waar om 11.00 uur de burgemeesters van Rheden en Rozendaal aanwezig zijn en ruim 300 leerlingen van de basisscholen van Velp en Rozendaal toespreken. De 300 tekeningen over ‘onderduiken’ die de leerlingen eerder maakten, hangen dan aan lange lijnen langs de vijver.

Hoogtepunt is de aanwezigheid van mevrouw Mirjam Kerkoet. Als meisje van 11 jaar leefde zij drie jaar ondergedoken in Velp, op Jeruzalem 31, samen met nog 13 Joodse familieleden en vrienden. Mevrouw Kerkoet vertelt over de moeilijke, maar soms ook vrolijke momenten uit die tijd. Haar dochter uit Canada en haar nichtje uit Amerika zullen de bijeenkomst bijwonen.

Onthulling van het Monument voor moedige mensen in de Tweede Wereldoorlog Onderduikers en nabestaanden van Velpenaren die onderduikers een veilige schuilplaats boden zijn om 15.00 uur eregasten als het Monument voor moedige mensen in WO2 wordt onthuld. Plaats: op de hoek van de Hoofdstraat en Hogeweg, in het plantsoen voor Nieuw-Schoonoord voorheen Avondzon. Iedereen is welkom.

Plaatsen straatnaambord ter ere van verzetsstrijder Dirk van de Voort
En ook ’s avonds is iedereen welkom als in Velp-Zuid een straatnaambord wordt geplaatst ter ere van de Velpse verzetsstrijder Dirk van der Voort, die indertijd in de Beltjeshofstraat woonde.

Jeep (Feest 2005)

Doedelzakspelers
Er zijn Velpenaren die zich de doedelzakmuziek herinneren, toen ze op 16 april voorzichtig uit hun kelders kropen. Doedelzak-klanken ontroeren hen nog altijd. Daarom lopen de doedelzakspelers van The Seaforth Highlanders of Holland vooraan in de Bevrijdingsoptocht met antieke legervoertuigen van Keep Them Rolling, op zaterdag 18 april.

Bevrijdingsoptocht
De antieke voertuigen arriveren vanaf 9.00 uur bij Hogeschool Larenstein, waar iedereen kan komen kijken. Tussen de 50 antieke voertuigen lopen vier muziekkorpsen in een optocht over de Hoofdstraat. Bezoekers wordt gevraagd bloemen en bloesemtakken mee te nemen en, net als 70 jaar geleden, als welkom aan de bevrijders, op de voertuigen te gooien.

Bevrijdingsconcert
’s Middags kan iedereen naar een gratis toegankelijk Bevrijdingsconcert in Hogeschool Larenstein. Het Iesselkoor zingt, Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt speelt, evenals de Velpse Accordeon Vereniging, die speciaal Glenn Miller muziek instudeerde. Tussendoor worden filmbeelden getoond van de Bevrijding van Velp, met commentaar van de heer Ben van Griethuysen, zoon van de maker.

Muziek en vuurwerk op het Oranjeplein
Spectaculair is het slot van dit Bevrijdingsfeest, bijna zoals 70 jaar geleden. Muziekkorpsen spelen en er is vuurwerk in het centrum van Velp, op het Oranjeplein in de Oranjestraat. Om 21.00 uur zijn er optredens door Drum- en Showfanfare Mr. H.M. van der Zandt en het Arnhems Trompetter Korps en om 21.30 uur is er dan een indrukwekkend vuurwerk.

KTR in Villapark 2005-1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen