“Gevonden en Bewaard” in Petruskerk in Spankeren

Foto: Gerrit Middelkoop

SPANKEREN – De Petruskerk in Spankeren beet het spits af van de rondreis die de tentoonstelling Gevonden en Bewaard gaat maken langs alle zeven dorpen van de gemeente Rheden.

Een prachtlocatie, die goed paste bij de ietwat mysterieuze sfeer die door de verlichte glazen huisjes waarin de voorwerpen zijn uitgestald, wordt opgeroepen. En geschiedenis leeft. Diverse bezoekers kwamen met verhalen en zelf gevonden vondsten van stenen pijpenkoppen, mammoetkiezen, vuistbijlen, roestige voorwerpen en munten. Het was een levendige en leerzame middag.

IMG_2207

Op de lezing op de vrijdagavond waar de historische achtergronden werden belicht kon een der aanwezigen ter plekke nog een aantal coupletten van de Vredescantate zingen. Tot enthousiasme van het publiek. Deze cantate, geschreven direct na de oorlog door de hoofdonderwijzer van de Spankerense lagere school, is een van de vondsten die deel uitmaken van de expositie.

Met een oproep die onder andere in de digitale krant rheden.nieuws.nl stond, om in contact te komen met inwoners die wonderlijke zaken in en rond het eigen huis hebben gevonden en bewaard, kon er een bijzondere historische expositie worden ingericht. Van een zwijnenschedel uit de winter van 2013/2014 tot de versteende walviswervel van acht miljoen jaar geleden; uit alle tijden werden er vondsten aangemeld.

IMG_2214

Mocht men nog twijfelen of er binnen de gemeente Rheden spannende dingen zijn gebeurd, dan is de expositie Gevonden & Bewaard het overtuigende bewijs. De verhalen, die bij die 34 verzamelde objecten horen, zijn opgetekend en te lezen op de tekstbordjes onder de glazen vitrines. Grote veranderingen in de tijd zijn hier, in de vorm van voorwerpen en korte verhaaltjes uit de eigen omgeving, fraai in beeld gebracht.

IMG_2200

 

Kijk voor meer informatie en het toerschema op: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/47671/de-passage-cultuurbedrijf-riqq-zet-de-doorgaande-weg-door-de-gemeente-rheden-de-schijnwerpers/

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen