Ontmoetingskerk Dieren officieel een “Groene Kerk”

Foto: Marieke van Voorst

DIEREN – De Ontmoetingskerk van de Protestantse gemeente Dieren is nu officieel een ‘groene kerk’. Op zondag 15 maart werd, onder grote belangstelling van meelevende gemeenteleden, het bordje dat dit predicaat aanduidt bevestigd.

Nederland telt inmiddels 67 ‘groene kerken’. Dit zijn kerken die zich hebben aangemeld via de website www.groenekerken.nl om te laten zien hoe zij duurzaam bezig zijn om op die manier ook een voorbeeld te zijn voor andere kerken, maar ook voor gezinnen en andere organisaties.

Dominee Kees Bochanen en Wim van Leeuwen (lid van het College van Kerkrentmeesters) bevestigden samen het ‘groene kerk – bordje’ bij de voordeur van de Ontmoetingskerk.

Manja Radstaake
Voorafgaand aan de bevestiging vertelde Manja Radstaake, voorzitter van de werkgroep Kerk in Actie van de Protestantse gemeente Dieren, over de weg naar het ‘groene kerk-schap’. ‘Eigenlijk zijn wij al heel lang een groene kerk. Nadat predikant Kees Bochanen enthousiast vertelde dat de gemeente in Zutphen, waar hij ook bij betrokken is, een groene kerk is geworden, wilden wij de mogelijkheden ook onderzoeken.’

Onderzoek
Onderzoek op de website wees uit dat een kerk al als ‘groen’ kan worden bestempeld als er plannen zijn om duurzamer te gaan werken. De werkgroep Kerk in Actie vulde op een formulier in wat er allemaal al aan duurzaamheid wordt gedaan in de Ontmoetingskerk en kreeg meteen de reactie terug: ‘Jullie zijn al lang een groene kerk, wat een openbaring wat jullie al hebben gedaan.’

Duurzaam door zonne-energie
De Protestantse gemeente Dieren heeft dan ook niet stil gezeten de laatste jaren, waar het om duurzaamheid gaat. In 2012 zijn er zonnepanelen geplaatst op het dak van de kerk, een deel van het dak van de kerk is geïsoleerd om de stookkosten te drukken, ook zijn er veel lampen vervangen, eerst door spaarlampen, later door LED-lampen. Dit heeft in vijf jaar tijd gezorgd dat het stroomverbruik van de kerk met 47 procent is gedaald.

Niet alleen milieu maar ook Fair Trade
Het ‘groene kerk’ zijn heeft niet alleen met het milieu te maken. Ook het omzien naar de medemens is een belangrijke pijler. Daarom gebruikt de Ontmoetingskerk ook zoveel mogelijk fair trade producten, bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, maar ook koffie, thee en avondmaalwijn zijn van eerlijke komaf.

Toekomst
Wat gaat de Protestantse gemeente Dieren in de toekomst nog doen om groen te blijven? ‘Wat we binnen de kerk hebben bereikt, willen we uitdragen’, vertelt Radstaake. ‘Het moet niet alleen binnen de kerk blijven, we willen anderen stimuleren om ook binnen het gezin en in de omgeving groener bezig te zijn.’

GroeneKerk3 GroeneKerk2

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen