Deelnemers gezocht voor bevrijdingsoptocht in Velp

Foto: Jan Withaar

VELP- Met bloesemtakken en tulpen gaat Velp op zaterdag 18 april 2015 herhalen hoe de bevrijders 70 jaar geleden welkom werden geheten door de bevolking. Dit keer als de 50 Historische Militaire Voertuigen uit 1940-1945 van de leden van Keep Them Rolling wederom de Hoofdstraat binnenrijden.

De organisatie van Museum Velp, in samenwerking met de Stichting Velp voor Oranje, wil hier ook een burger tintje aan geven. Het streven is om een aantal burgers in authentieke kleding van rond 1945 mee te laten doen.

Levende Geschiedenis

Dit is het uitbeelden van historische gebeurtenissen en/of tijdvakken door middel van demonstraties van het dagelijks leven in gereconstrueerde historische kostuums met gebruik van eveneens gereconstrueerde historische gebruiksvoorwerpen, op een bepaalde plaats (historisch of niet) voor educatieve doeleinden. Bij demonstraties van levende geschiedenis gaat het in de regel om uitbeeldingen van de totale historische samenleving.

Op 18 april wil de organisatie een stukje Velpse historische burgerij tot leven roepen.

Kleding uit die tijd

Aan het einde van de oorlog maakte men kleding van datgene wat er voor handen was. Dit kan variëren van een oude deken voor een jas, tot een laken of parachutestof voor de dagelijkse kleding. Daarnaast was men ook afhankelijk in welke deel van Nederland men woonde. In het Westen waren mensen armer en konden ze veel minder (nette) kleding maken.

In het rijkere Oosten had men iets meer aan stoffen en fournituren. Aan mode deed men niet in die tijd. Alleen afkomst was een reden om je beter te kleden, zoals de dokter, de notaris en andere notabelen. De dames hadden jurken met ruitjes of streepjes, met veelal een wit kraagje met ronde hoekjes, eventueel afgemaakt met een gebreid vestje erover of een jasje van stof. De roklengte was net op of iets onder de knie.

De kleding van de man was breed in de schouders en smal in de heupen. Het geklede pak met vest had een getailleerd jasje en sportieve colberts waren recht van model. Het overhemd was van een vaste boord voorzien, gedragen met een kleurige das of vlinderdas.

De mantel: rechte wollen jas of demi (dunnere stof); gabardine regenjas met ceintuur. Men droeg vaak een deukhoed of pet.

De kleding van het kind was vooral gemaakt van oude stoffen en gebreid van uitgehaalde wol. Van ruwgesponnen schapenwol maakte men gebreide vestjasjes, omgehaakt met een kleurig draadje. Kindermode werd het windjack, een kort bloezend jasje op een tailleband, geïnspireerd op de battle dress.

Vanuit de organisatie van Museum Velp zijn er een aantal jaren 30 fietsen beschikbaar.

Een jaren 30 auto, motor of bijvoorbeeld een moeder met kinderwagen mag misschien ook niet ontbreken! Daarom worden deze nog gezocht. Er wordt ook nog gezocht naar wat kleding uit die tijd, zoals; hoeden, jasjes, broeken, jurken ed. Maar natuurlijk ook deelnemers die hieraan mee willen doen!

Het streven van de organisatie is om zo tijdsgetrouw mogelijk over te komen. De activiteit zal geheel met vrijwilligers gedaan worden.

Opgave bij de heer J. Withaar.

Telefoon 026-3620075. www.museumvelp.nl

Eerdere publicatie: http://rheden.nieuws.nl/nieuws/48171/70-jaar-bevrijding-velp-en-rozendaal-herdenken-en-vieren/

Janwithaar1

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen