De spiritualiteit van Karl Gustav Jung

Foto: rheden.nieuws.nl

VELP – Op zondag 26 april 2015 wordt door Tjeu van de Berk een lezing gegeven over “De spiritualiteit van Karl Gustav Jung”. De lezing is georganiseerd door de Sprang, de cultureel- spirituele afdeling van de “Vrijzinnigen Velp”.

De lezing vindt plaats in haar centrum aan de Dr. Fabiusstraat 12, te Velp. Aanvang 10:30 uur, afronding om circa 12:00 uur.

Heel zijn leven heeft Jung, de beroemde Zwitserse psycho-analyticus, het subtiele verband bestudeerd tussen psychologie en religieuze ervaring.

In tegenstelling tot zijn leermeester Freud zag hij in religie geen illusie of psychische afwijking. Religie maakt mensen juist gezond.
Jung behandelde patiënten voor wie hun religieuze houding een probleem was. De typische neurose van de moderne mens bestaat uit het leven als oppervlakkig ervaren. En men kan niet meer terugvallen op de oude “grote” verhalen; men is ongelovig. Dan moeten we erop letten of vanuit het onbewuste soms symbolen opborrelen die het onbekende kunnen vervangen. De mens moet die echter wel kunnen begrijpen en de consequenties daarvan dragen.

In de ogen van Jung is god het gevolg van een zogenaamde numineuze ervaring. Hiermee wordt gedoeld op een een geheim dat zowel verbijsterend als fascinerend is en dat we alleen met ons gevoel kunnen ervaren. Dus een grote niet te beschrijven mystieke ervaring, opborrelend uit ons onderbewustzijn. Belangrijkste aanleidingen voor zo’n ervaring zijn o.a. een droom, natuur, kunst, lichamelijke ervaring. Jung noemt dit de ‘participation mystique’. Voor van de Berk is de beslissende vraag: Ben je op het oneindige betrokken of
niet?

Tjeu van den Berk is theoloog. Hij studeerde theologie in Rome, Lyon en Nijmegen. Hij promoveerde op een proefschrift over de Duitse heologg Bonhoeffer en werkte aan de Katholieke Theologische Universiteit van Utrecht. Hij schreef diverse boeken over de samenhang tussen religie, psychologie, kunst en cultuur.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen