Ook Soeren vierde de bevrijding

LAAG-SOEREN – Zaterdag 18 april 2015 was er in het centrum een bevrijdingsfeest met de naam “Victoryball”. Dit was georganiseerd door HCR de Harmonie, ‘t Sprengenhus en de Oranjestichting. Zij werden deze dag bijgestaan door zo’n 15 vrijwilligers.

Het feestprogramma was, op het terras van de Harmonie, om 16:30 begonnen met een toespraak van de voorzitter van de Oranjestichting. Vervolgens was er een concert door de 125-jarige muziekvereniging Sempre Crescendo. Zij speelden enkele nummers uit het bevrijdingsrepertoire.

Daarna trad het duo “Hageolettes” op. Ondertussen kwamen ook nog een aantal voertuigen van Keep Them Rolling, die hadden meegereden in de optocht die kort daarvoor in Dieren was geëindigd, de sfeer van het feest verhogen. Er was gelegenheid om om, samen met een voertuig, op de foto te gaan.

2015-04-18 Laag Soeren Victoryball 018

Zo’n 210 aanwezigen gingen om 18:00 richting het buffet dat hen werd aangeboden door de organisatie. Dit gratis buffet met onder meer sandwiches e.d. was geheel in de stijl van het buffet dat 70 jaar geleden in Soeria werd gegeven ter ere van de bevrijding.

Na ruim een uur was er weer een optreden van de dames. En van de hen zong en speelde afwisselend op een accordeon of een gitaar, de ander zong ook en bespeelde het slagwerk al staande. Er waren allerlei leuke liedjes in meerdere talen te horen. Toen er een aantal dames in kledij van destijds verscheen, zette het duo net het lied “Wie is Loesje” (Ramblers 1939) in. Hoe toepasselijk!

Na acht uur was het toch wel fris geworden en werd het feest binnen voortgezet door “de 2 van Breda”, DJ’s die uitsluitend vinyl plaatjes draaiden, muziek uit de jaren veertig. Er kon nog verder gefeest worden en de tentoonstelling van allerlei documenten, proclamaties, posters e.d. uit de oorlogsjaren – in de serre van het bezocht worden.

De organisatie had goed haar best gedaan. Het cafe-restaurant en het terras waren versierd met ballonnen en vlaggetjes. Een stukje van de straat was afgesloten en daar stonden de legervoertuigen, een poffertjeskraam en later een ijsventer. Op het trottoir brandden ‘s avonds vuurkorven. Het was ronduit gezellig in Soeren! Het was leuk om er, al was het maar kort, bij geweest te zijn.

(Bijdrage: Peter de Waard)

Klik op de bovenste foto voor meer foto’s!

2015-04-18 Laag Soeren Victoryball 013

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen