Focus Optiek Velp schenkt Dyslexiebril

VELP – Vrienden van de familie konden het niet langer aan zien en stuurden een noodoproep rond voor de 8 jarige Emma uit Velp. Emma is een spontane, vrolijke meid die kampt met een gehooraandoening, hier kan Emma op zich prima mee leven.

Echter nu ze in groep 4 zit van de lagere school is er een probleem bij gekomen dat haar onzeker maakt en waardoor ze op school achter dreigt te raken. Emma heeft Dyslexie.

Doordat ook haar gehoorproblemen opspelen raakt Emma vaak in een isolement want, of ze krijgt de helft niet mee in de klas of ze begrijpt de lesstof die ze lezen moet niet. Emma vereenzaamt daardoor ook in de groep. Nu is er iets op dyslexiegebied en dat is de (anti)dyslexie bril. Sinds enige jaren is deze ook in Nederland verkrijgbaar. Helaas wordt deze bril, als hulpmiddel voor het lezen met Dyslexie, veelal niet vergoed door de verzekering.

Noodkreet van vrienden.
Vrienden van de familie stuurde een mail rond met het volgende: “Wij als vrienden zijnde kunnen het niet over ons hart verkrijgen om Emma zo te zien. Dat meiske kan veel beter uit de verf komen dan nu gebeurd. Willen jullie Emma alstublieft helpen aan deze belangrijke bril voor haar? Mocht 5 euro voor u teveel zijn wellicht kunt u dan samen met anderen doneren?”

Deze mail heeft ook Focus optiek in Velp bereikt en zij gaven direct gehoor aan de oproep. Zij schreven een mail retour “Hallo Emma, wij van focus optiek Velp zouden graag je droom werkelijkheid willen laten worden door de bril kosteloos voor je te maken. Als je contact met ons opneemt, gaan we een mooie bril voor je maken.”

2015-04-21 Dyslexiebril Focus Optiek 008

Onderzoek en conclusie bij Focus optiek Velp

Dinsdag 21 april was het moment daar. Emma kwam met haar moeder bij de Focus Optiek voor diverse onderzoeken. Één van deze onderzoeken was een intensief onderzoek waarbij tijdens het lezen en kijken naar letters verschillende gekleurde glazen voor de ogen gehouden worden. Emma zelf gaf aan dat tijdens het lezen letters ‘dansen’ en woorden uit elkaar gerekt worden tot losstaande letters. Gekleurde glazen kunnen hierbij rust geven en het dansen en uitrekken voorkomen.

Emma had gehoopt dat ze een bril met roze glazen nodig zou hebben maar dat pakte anders uit. Uit het onderzoek kwamen de glazen geel en donker groen. Maar dat werd gecompenseerd door een prachtig montuur dat ze zelf uit mocht kiezen.

2015-04-21 Dyslexiebril Focus Optiek 009

Focus optiek zal nog contact leggen met een oogarts om te bepalen of Emma wellicht nog een sterkte bij de gekleurde glazen nodig heeft.

Tot slot moest Emma iets voorlezen, met en zonder bril, het eerste resultaat was verbluffend. Met de dyslexiebril las Emma beduidend vlotter en vooral harder en met meer zekerheid.

Focus Optiek benadrukt dat niet iedereen geholpen is bij een bril al deze, maar in veel gevallen, bij vooral kinderen, zien zij een vooruitgang. Dyslexie is niet te genezen, door een kleine afwijking in de hersenen wordt lezen lastig en zeer vermoeiend, een Dyslexiebril kan in sommige gevallen een uitkomst bieden waardoor lezen makkelijker gaat.

Meer over Focus Optiek Velp in de Emmastaat zie:

En hier over de Dyslexiebril:

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen