Curaçao in trek bij reizigers en ondernemers

Foto: https://www.flickr.com/photos/kitonlove/4383516303

Curaçao, het zonovergoten stukje Nederland aan de andere kant van de grote plas, blijft een populaire vakantiebestemming. Maar niet alleen onder Nederlanders. Steeds meer Europeanen vinden hun weg naar het grootste eiland van de Nederlandse Antillen.

In 2014 verwelkomde het eiland maar liefst 452.000 toeristen en vakantiegangers. Dat is een stijging van 3% ten opzichte van het jaar 2013. Deze stijging is deels te danken aan de hoeveelheid Europese toeristen die een bezoek brengen aan het zonovergoten eiland in de Caribische Zee. Waar een klein eiland al niet groot in kan zijn!

Belang van toerisme
Toerisme is naast de zakelijke en financiële dienstverlening en de oliesector één van de belangrijkste peilers van de economie van Curaçao. In 2014 was de toeristische sector goed voor een omzet van 419 miljoen dollar (ongeveer 388 miljoen euro). Het Europese aandeel hiervan bedroeg ongeveer 45 procent, een enorm groot gedeelte.

De toerismemarkt en bijbehorende trends op dat gebied veranderen snel, ook op Curaçao. En hier spelen ondernemers en de lokale overheid dan ook slim op in. Dit door bijvoorbeeld nieuwe categorieën toeristen aan te trekken. Curaçao staat te boek als een oord voor de perfecte strandvakantie. Al jarenlang trekt het eiland vliegtuigen vol zonaanbidders.

Maar veel toeristen en vakantiegangers willen juist niet een week lang op het strand liggen. Zij willen een actieve watersportvakantie of juist een cultuurvakantie boeken. Ook daar zet de toeristische sector de laatste jaren dan ook stevig op in. Dit door onder andere de infrastructuur en bewegwijzering op het eiland te verbeteren, nieuwe accommodaties te realiseren en zelfs compleet nieuwe stranden voor de wat extremere watersporten aan te leggen.

Er ligt zelfs een grootschalig masterplan toerisme klaar voor de komende jaren. Maar er zijn ook tal van ondernemers die niet wachten op een masterplan en zelf lekker aan de slag gaan!

Slim2
Handelskade, Willemstad, Curaçao – Bron: https://www.flickr.com/photos/kitonlove/4383516303

Innovatieve ondernemers
Zowel lokale als internationale ondernemers weten Curaçao goed te vinden. Toch kan het voor sommige ondernemers flink wennen zijn. Het gaat er in Curaçao namelijk vaak iets anders aan toe dan in bijvoorbeeld Nederland wanneer het op zakendoen aankomt. Het kan ondernemers namelijk redelijk wat tijd kosten om te wennen aan de cultuur, de wetgeving en de bijbehorende bureaucratische processen.

Een nadeel voor sommige ondernemers is de vrij beperkte afzetmarkt van een eiland met evenveel inwoners als de stad Enschede. Daar staat tegenover dat Curaçao nog niet zo overgeorganiseerd is als Nederland. En juist dat stukje vrijheid spreekt veel ondernemers aan. We belichten een drietal bijzondere ondernemingen op Curaçao.

Ruimtevluchten
Bij het woord ruimtevluchten denkt men niet direct aan Curaçao. Maar niets in minder waar. Ruimtetoerisme is nu nog klein, maar zit enorm in de lift. Tot nu toe waren er pas zeven ruimtetoeristen die astronomische bedragen (20 tot 35 miljoen dollar) betaalden om een ruimtevlucht te maken. Maar verschillende bedrijven zijn al jaren druk bezig om ruimtetoerisme goedkoper en toegankelijker te maken en daar komt Curaçao om de hoek kijken.

Er liggen namelijk plannen voor de realisatie van Space Port Curaçao, een ruimtehaven op Curaçao International Airport. Vanaf deze ruimtehaven wil het Nederlandse bedrijf XCOR Aerospace vanaf eind 2015 ruimtetoerismevluchten uitvoeren met het kleine ruimtevliegtuig Lynx.

Skydiving
Op de buureilanden Bonaire en Aruba kon het al langer maar sinds februari 2015 is skydiving voor het eerst ook mogelijk op Curaçao. Hier speelden de ondernemers Junior Janzen en Jean Mentens slim op in. Begin februari kreeg hun bedrijf Skydive JJump Curaçao toestemming om als allereerste dergelijke parachutesprongen uit te voeren. Het kostte enkele maanden aan voorbereiding om alle vergunningen rond te krijgen, maar inmiddels hebben Junior en Jean er al flink wat sprongen opzitten. Vanuit hun bedrijf zijn beide ondernemers nu druk bezig om skydiven boven Curaçao verder te bevorderen. Over een vliegende start gesproken!

Management school
Curaçao is volop in beweging. Sinds 2010 is het een onafhankelijk eiland en dat heeft zo zijn voor- en nadelen. Een ding is zeker, de economie moet blijvend versterkt worden wil het eiland zich nog verder kunnen ontwikkelen. Steeds meer landen tonen belangstelling om zaken te doen met Curaçao. Maar ook lokale (aankomende) ondernemers willen zich goed voorbereiden op hun ondernemerschap of hun kennis en kunde juist verder uitdiepen. Daarom opende in 2013 de Curaçao School of Management (CSM) haar deuren. CSM biedt verschillende coaching- en trainingstrajecten voor onder andere professionals, beleidsmedewerkers, leidinggevenden en ondernemers.

Deze trajecten zijn specifiek gericht op mensen die op het eiland wonen en werken of juist naar het eiland willen komen om aan de slag te gaan binnen een bedrijf of organisatie. Alle docenten van CSM wonen en werken op Curaçao. Hierdoor kan CSM bijvoorbeeld colleges geven waarin de Curaçaose specifieke omstandigheden zijn verwerkt. Er worden zelf outdoor lessen gegeven onder bomen! Een betere manier om kennis te maken met het eiland is er niet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen