Gemeente Rheden gaat erf- en perceelafscheidingen controleren

Foto: Gemeente Rheden De Steeg

De gemeente Rheden controleert en handhaaft de komende jaren gebiedsgericht ten aanzien van erf- en perceelsafscheidingen. Dit jaar controleert de gemeente in de dorpen De Steeg, Ellecom, Laag Soeren en Spankeren. Vanaf 2016 zijn de andere dorpen aan de beurt.

Wat betekent dit?
Een perceel- of erfafscheiding kan niet altijd zonder omgevingsvergunning worden geplaatst. Vaak worden erf- en perceelafscheidingen geplaatst aan de openbare weg zonder vergunning, terwijl deze daar meestal niet zonder omgevingsvergunning geplaatst hadden mogen worden. In De Steeg, Ellecom, Laag Soeren en Spankeren heeft de gemeente al een inventarisatie gedaan. Dit jaar wordt dan ook in deze dorpen gehandhaafd. Vanaf 2016 controleert de gemeente in de andere dorpen.

Bewonersbrief
Bewoners die in overtreding zijn krijgen eerst een brief van de gemeente dat zij in overtreding zijn. Daarna kijkt de gemeente of legalisatie mogelijk is en er een aanvraag voor een omgevingsvergunning ingediend kan worden. Zo niet, dan worden bewoners gemaand het bouwwerk te verwijderen.

Waar wordt precies op gehandhaafd?
De gemeente handhaaft met betrekking tot de volgende zaken die zonder omgevingsvergunning zijn geplaatst:

  • Tuinmuren, schuttingen en hekwerken
  • Vlechtschermen en andere kant-en klare erfafscheidingen
  • (toegangs)poorten met de daarbij behorende poeren/penanten (funderingselementen)

Het planten van een heg of een rij coniferen is vergunningvrij.

Bij twijfel gemeente bellen
Inwoners die twijfels hebben over hun eigen situatie, kunnen contact opnemen met de gemeente of een afspraak maken. Meer informatie staat op www.rheden.nl, trefwoord perceelafscheiding. Op de website www.omgevingsloket.nl kan men een check doen of een omgevingsvergunning van erf- en perceelafscheidingen nodig is.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen