Pas op voor de Berenklauw!

Foto: Berenklauw

REGIO – In deze tijd van het jaar komt op diverse plaatsen de Berenklauw op. Deze plant kan na aanraking brandwonden veroorzaken bij mens en dier.

De gewone berenklauw komt van nature in Europa voor. Het is een 90 tot 150 centimeter hoge, vaste plant, die veel langs snelwegen, het spoor en bermen maar ook in het bos voorkomt. De Berenklauw is een forse plant met gevaarlijk scherpe bladpunten. Op de bladeren staan haartjes die de huid sterk irriteren.

De berenklauw bloeit van juni tot oktober met witte bloemen.
De gewone berenklauw komt vooral voor op vochtige grond zowel in de volle zon als in halfschaduw en groeit op grasland, en in bossen. De plant bevat sappen die onder invloed van licht op de huid verbrandingen en ontstekingen kan veroorzaken. Het sap uit de haartjes kan bij contact met de ogen zelfs permanente blindheid veroorzaken.

Wat moet u doen, wanneer u Berenklauw heeft aangeraakt?

  • Spoel onmiddellijk overvloedig met koud water
  • Bedek de huid na het afspoelen tegen zonlicht en vermijd de zon gedurende een week
  • Ga naar de huisarts zodra er huidletsel te zien is
  • Heeft u sap in de ogen gekregen? Spoel direct de ogen uit met veel water en neem direct contact op met de huisarts.
  • Heeft u sap in de mond gekregen? Ga direct naar de spoedeisende hulp. Dit is zeer gevaarlijk.
  • Waarschuw uw gemeente voor de aanwezigheid van de berenklauw.

Reuzenberenklauw
In Nederland zijn echter twee soorten berenklauw: de Reuzenberenklauw en de gewone Berenklauw. De Reuzenberenklauw kan vier meter hoog worden. De stengel kan 10 cm dik worden en is rood gevlekt. Ze heeft enorme bladeren van één tot anderhalve meter lang. De plant bloeit in de periode vanaf juli tot diep in de herfst met witte bloemschermen, zo groot als een paraplu.

De Berenklauw is lastig te bestrijden en breidt zich snel uit, er is wel een natuurlijke vijand van deze plant, namelijk het schaap.

Voorkomen is beter dan genezen.

  • Indien je toch tussen de berenklauw moet werken, kun je best alle contact met de huid vermijden door beschermende kledij te dragen voor de hals, armen, handen en benen. Naast lange broek en trui of vest met lange mouwen kan een hoed ook nuttig zijn. Hou er wel rekening mee dat het sap doorheen de kleding kan dringen. Synthetische, waterafstotende stof is dan ook te verkiezen boven linnen of katoen die het sap kan absorberen.
  • Om de ogen te beschermen tegen sap dat zou vrij komen tijdens het snoeien kun je best een zonnebril, stofbril of beschermbril opzetten. Denk er ook aan van met je natte handschoenen niet in de ogen te wrijven.
  • Kinderen die het gevaar niet kennen zullen graag tussen de reusachtige planten spelen. Waarschuw hen voor de gevaren van deze plant en laat ze nooit fluitjes, verrekijkers of blaaspijpen maken uit de holle stengel van de plant.
  • Berenklauw is goed bestand tegen maaien en zal telkens terug komen. Steeds weer maaien tot de plant ook ondergronds uitgeput geraakt is een mogelijkheid om de planten te vernietigen.
  • Jonge planten bevatten veel eiwitten en worden graag gegeten door schapen en konijnen. Bij begrazing eten de dieren steeds weer de bovengrondse delen af die instaan voor de fotosynthese. Dit zorgt voor uitputting van de energiereserves in de wortels waardoor de planten er het loodje bij neer leggen.
  • Merk je Reuzenberenklauw op in de buurt van een kinderspeelterrein of een school, maak daar dan melding van bij de gemeente zodat deze wellicht verwijderd kunnen worden.

Berenklauw

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen