Inloopavond over sluiting 7 spoorwegovergangen gemeente Rheden zeer druk bezocht!

Foto: rheden.nieuws.nl

RHEDEN/DE STEEG – Onder de aanwezigen was er onduidelijkheid of het nu een inloop- of informatieavond was over de voorgenomen sluiting van 7 overwegen in de gemeente Rheden.

De belangstelling was overweldigend, op het drukste moment waren er ongeveer 200 belangstellenden aanwezig in de raadszaal. Tegen de klok van 19:00 gaf wethouder Haverkamp aan bijzonder verrast te zijn met het grote aantal aanwezigen. Ook gaf hij aan dat het op deze avond ging om “het horen van de stem van de burger” en “het bepalen van de draagkracht voor het voorgestelde plan van de gemeente Rheden”. Tevens gaf hij aan dat er “nog wel degelijk (speel)ruimte is om de voorgestelde plannen aan te passen.” Deze staan nog niet 100% vast en moeten nog goedgekeurd gaan worden door de raad, dit zal in september 2015 gebeuren.

Vanuit de zaal kwamen geluiden dat bewoners hier weinig geloof in hebben en dat zij het gevoel hebben dat ze hierin niet gehoord worden en gaan worden.

Jan Mulder, directeur ProRail Noord-Oost was aanwezig om in gesprek te gaan met de aanwezigen, in zijn verhaal kwam duidelijk naar voren dat gemeente Rheden in de top 3 van gemeentes, met de meeste spoorwegovergangen staat. Ter vergelijking gaf de heer Mulder aan dat 37, voor het grootste gedeelte gelijkvloerse spoorwegovergangen, in gemeente Rheden, in schril contrast staan met die éne gelijkvloerse overgang in Arnhem. En in de gemeente Nijmegen hebben ze er maar twéé.

Ook waren er voldoende verantwoordelijken van de gemeente Rheden en andere instanties om de plannen toe te lichten en eventuele bezwaren aan te horen. Er kon ook een formulier ingevuld worden waarop op- en aanmerkingen geschreven konden worden.

Het was niet vreemd dat het grootste gedeelte van de aanwezigen tegenstanders betrof van de voorgestelde sluiting van de overweg aan de Mauritiusstraat te Rheden. Maar ook belangstellenden en tegenstanders uit andere delen van de gemeente kwamen extra informatie inwinnen.

Wat toch wederom zeer duidelijk naar voren kwam uit de monden van de aanwezigen was dat de manier van communiceren door de gemeente Rheden als “niet wenselijk” ervaren wordt. Chris van der Zwam, van Belangenvereniging Het Rheden Dorpsbelang, gaf aan dat gemeente Rheden met deze aanpak burgers voor een voldongen feit zet door direct met een voorstel aan de hand van resultaten uit een onderzoek door derden naar buiten te komen.

“Waarom heeft men niet eerst contact gezocht met Rhedens Dorpsbelang en de plannen voorgelegd? En waarom de resultaten uit een dergelijk gesprek niet mee genomen in het voorstel? Dan was dit niet nodig geweest en zou het eventuele aangepaste voorstel een veel groter draagvlak gehad hebben. Een gemiste kans!” aldus Chris van de Zwam.

Andere aanwezigen spreken over een eventuele “dubbele agenda” van de gemeente Rheden en ProRail, om op deze manier toch de snelheid van en het aantal treinen omhoog te kunnen schroeven. Hierbij zou ProRail een pion van de overheid zijn.

De getoonde posters op de inloopavond zullen in een volgend artikel gepubliceerd worden en daarmee ook het formulier waarop men eventuele op- en aanmerkingen kan zetten en in kan leveren bij de gemeente Rheden.

Lees ook:
http://rheden.nieuws.nl/nieuws/56003/inloopavond-over-de-spoorwegovergangen/
http://rheden.nieuws.nl/nieuws/53751/dreigende-sluiting-spoorwegovergangen-rheden/
http://rheden.nieuws.nl/nieuws/55601/7-spoorwegovergangen-in-gemeente-rheden-dicht/

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen