Innovatieve behandeling van Tinnitus (Oorsuizen) bij Ziekenhuis Rijnstate

Foto: Travis Isaacs / Foter / CC BY

REGIO – Hoorspecialist Beter Horen introduceert, samen met de afdeling Keel-, Neus-, en Oorheelkunde van Rijnstate, een innovatieve behandeling van tinnitus op basis van Akoestische CR® Neuromodulatie.

Deze therapie is veelbelovend en werd eerder dit jaar geïntroduceerd in Ziekenhuis De Tjongerschans in Heerenveen. Vanaf nu kunnen mensen met tinnitus ook terecht in Rijnstate, op de locatie Arnhem-Zuid.

Eén op de tien Nederlanders heeft in meer of mindere mate last van tinnitus. Dit is een ruis of piep in het oor die zo erg kan zijn, dat mensen die dit hebben, niet meer aan werken, slapen of een normaal gezinsleven toekomen. De Akoestische CR® Neuromodulatietherapie is een op de persoon afgestemde behandeling die uitgaat van de tinnitus tonen die een individuele patiënt hoort.

Hoog slagingspercentage
Het slagingspercentage van de therapie is hoog. Tinnitus audicien Kyra Geys van Beter Horen: “Bij gemiddeld 70% van de mensen die aan de voorwaarden van deze behandeling voldeden, sloeg de therapie aan. Bij hen is de tinnitus vrijwel verdwenen of sterk verminderd zodat ze hier geen last meer van hebben.” In een pilot in Nederland onder 24 geselecteerde personen was het percentage zelfs 78%. Beter Horen is de veelbelovende therapie nu stapsgewijs aan het invoeren. Rijnstate is als tweede ziekenhuis in Nederland de behandeling gestart.

Wie komen er in aanmerking voor de therapie?
De therapie met de Neurostimulator is alleen geschikt voor mensen met een tonale én subjectieve tinnitus. Dat is een zuivere toon/piep in het oor. Verder moet er sprake zijn van een chronische tinnitus (langer dan 6 maanden), de tinnitus mag geen gevolg zijn van een bepaalde ziekte (zoals de ziekte van Ménière), de tinnitustoon moet vast te stellen zijn via een tinnitusanalyse en patienten moeten ouder zijn dan 18 jaar.

Oorzaak Tinnitus
Tinnitus ontstaat vaak als gevolg van (minimaal) gehoorverlies. Dat kan geleidelijk zijn ontstaan of ineens gekomen zijn door bijvoorbeeld een overdaad aan lawaai. Wanneer iemand gehoorverlies heeft, krijgen de hersenen minder impulsen doorgestuurd vanuit de gehoorzenuw. Omdat de cellen in de hersenen toch graag willen werken, gaan ze zelfstandig samenwerken en geluiden produceren. Dit gebeurt in de auditieve cortex (cortex = hersenschors), het deel van de hersenen dat ervoor zorgt dat we geluiden kunnen horen. Geluiden die mensen horen, kunnen variëren van een hele zachte piep of ruis tot hinderlijk luide geluiden.

Werking Akoestische CR® Neuromodulatie therapie
Bij de nieuwe behandeling wordt gebruik gemaakt van een klein apparaat, de NTR T30 CR® Neurostimulator, die via een medisch goedgekeurde hoofdtelefoon verschillende tonen stuurt naar de hyperactieve zenuwcellen in de auditieve cortex van de hersenen. De Neurostimulator wordt nauwkeurig afgestemd op de specifieke tinnitus van een patiënt en ‘reset’ de hyperactieve zenuwcellen.

Dat is ook waar CR voor staat: Coordinated Reset. Het wordt de zenuwcellen als het ware afgeleerd om signalen af te geven. Voor een zo goed mogelijk resultaat dient een patiënt de stimulator zo’n 4 tot 6 uur per dag te dragen, bijvoorbeeld aan een riem of kleding. Ervaring toont aan dat de Akoestische CR® Neuromodulatietherapie de eerste 5 tot 7 dagen veel impact heeft omdat de patiënt pieptonen te horen krijgt waar hij of zij niet aan gewend is. De eerste resultaten zijn gemiddeld na 12 weken zichtbaar.

Procedure
Wie in aanmerking komt voor de therapie, kan contact opnemen met Beter Horen via telefoonnummer 0800 – 0200 159. Na een aantal telefonische vragen kan iemand worden doorverwezen naar een Beter Horen winkel. Daar wordt een gehoortest afgenomen en een korte tinnitus karakterisering opgesteld. Als hieruit blijkt dat de patiënt geschikt lijkt te zijn voor de therapie, dan kan een afspraak worden ingepland met een gecertificeerde tinnitus audicien van Beter Horen in Rijnstate, locatie Arnhem-Zuid.

Tijdens een intakegesprek en (aansluitend) medisch onderzoek door één KNO-arts wordt onderzocht of de patiënt in aanmerking komt voor de behandeling. Als dat het geval is, wordt de Neurostimulator vervolgens helemaal afgestemd op de vorm (en de hoogte) van de tinnitus die een patiënt heeft.

Achtergrond Akoestische CR® Neuromodulatie
De CR-behandeling is ontwikkeld door Prof. Dr. Tass van het Jülich Onderzoekscentrum in Duitsland. Daarna is de behandeling verder ontwikkeld en onderzocht bij The Tinnitus Clinic in Londen. Sinds 2012 wordt de behandeling daar met succes toegepast. Beter Horen introduceert de therapie nu in Nederland en werkt daarbij nauw samen met The Tinnitus Clinic in Londen.

Kosten
De eerste screening bij de Beter Horen winkel is gratis. De kosten voor de intake bij de tinnitus audicien en het medisch onderzoek bij de KNO-arts bedragen tezamen € 295,-. Ook als achteraf blijkt dat een patiënt niet voor de therapie in aanmerking komt. De behandeling zelf kost € 2.720,-. Dit is inclusief de NTR T30 CR® Neurostimulator en 5 vervolgafspraken. De kosten worden (vooralsnog) niet vergoed door zorgverzekeraars.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen