Ik zag twee mussen………

Foto: De buurtfilosoof

Terwijl er ondertussen weer twee mussen van het dak zijn gevallen valt het mij op dat het nieuws in Rheden wordt beheerst door eigenlijk maar twee dingen. Volg rheden.nieuws.nl en u zult merken dat het huidige weertype volop in de belangstelling staat.

De lezersschare wordt bestookt met nieuws, tips en vragen met betrekking tot het heersende “noodweer”. Daarnaast leverde een vraag over het avondeten zo veel reacties op dat we niet anders kunnen vaststellen dan dat we hier te maken hebben met een dilemma dat velen bezig houdt. Uit de tientallen commentaren kunnen we opmaken dat er zeer gevarieerd wordt gegeten. Sommigen gaan voor lekker makkelijk en anderen maken er een hoop werk van.

Toch kunnen we er niet onderuit dat het “mooie weer” de gemoederen natuurlijk het meest beheerst. Aanhangers van complottheorieën zullen ongetwijfeld de hand van Griekenland herkennen in de hoge temperaturen die uit Zuidelijke richting ons land binnenstromen. Een slimme afleidingsmanoeuvre ten tijde van de hoge schulden.

Verder is er natuurlijk het onvolprezen Nationaal Hitteplan. Het betreft hier een ernstig en serieus onderwerp. Naar schatting zullen in de gemeente Rheden tijdens de hitteperiode tussen de één en twee extra doden te betreuren zijn. Op zich nog niet zo heel veel, maar het betreft hier natuurlijk wel Nederlandse slachtoffers.

Wat een betutteling. Al dit soort dingen dient slechts om uiting te geven aan onze meest geliefde bezigheid, namelijk het zich bemoeien met een ander omdat wij zeker denken te weten wat het beste is. De logische reactie op dit gedrag is dat de aangesprokene gewoon lekker doet waar hij of zij zin in heeft.

Dit is nu precies wat we heel duidelijk zien gebeuren. Gerechtvaardigd door gedachten als “We hebben toch recht op ons zomerweer en niemand mag zich daarmee bemoeien”of “Nu regent het eens een keertje niet, dus dan laat ik mijn pret niet bederven door een ander” verweert men zich tegen beter weten in en trekken we dus in kuddes richting verkoeling.

Daarbij horen dan natuurlijk wel de nodige ontberingen zodat de thuisblijvers wellicht toch gelijk hebben. Dit geldt echter alleen indien zij zo slim zijn geweest om “de boel dicht te houden”. U raadt het echter al; velen slaan de wijze raad van de overheid in de wind. Beter is het om uw oven op 220 graden te zetten. Laat daarbij de ovendeur op een flinke kier staan. Nog betere resultaten zijn te bereiken door de koelkastdeur eveneens open te zetten en de hoogtste stand te kiezen.

Alle gekheid op een stokje, maar ik begrijp die deskundigen toch ook niet helemaal. Ik las ergens: “Een RIVM-medewerker waarschuwt ouderen om niet binnen te zitten met de ramen dicht, omdat ze bang zijn voor de tocht”. Zo’n raadselachtig advies zou een Griekse sfinx niet misstaan.

Ook zie ik dat in Velp schoolkinderen van rond de tien tussen elf en twaalf zijn blootgesteld aan een “Watergevecht”. De bijgeleverde afbeeldingen tonen niet een sfeer van verkoeling; eerder die van drukte en opwinding.

Wie zich echter werkelijk verdiept in wat de deskundigen zeggen zal volledig de weg kwijt raken. IJs eten mag dan aantrekkelijk zijn; het wordt sterk afgeraden vanwege de vele calorieën. Hetzelfde geldt waarschijnlijk voor frisdrank en alcohol. Mogelijk is dit de verklaring voor het feit dat velen te maken krijgen met een verminderde eetlust. Over eetlust gesproken; zojuist zie ik weer een onsmakelijk bericht over maden in de container voorbij komen. Tip: laat de deksel op een kiertje (dan kunnen de vliegen er makkelijk bij).

Mijn alternatieve opties: eet geen vlees en vis als de temperaturen boven de twintig graden komen. De restjes in de koeling bewaren in plaats van in de afvalcontainer is ook een mogelijkheid. Wel even de deur sluiten natuurlijk.

Mijn hersenen zijn inmiddels aardig gesmolten. In de overtuiging dat dit laatste na lezing van mijn verhaal niemand zal verbazen, spreek ik de hoop uit dat het snel weer normaal weer mag worden.

De buurtfilosoof

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen